Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim vinskim kvascem Fermol Mediterraneé (CROSBI ID 369665)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mujadžić, Sven
Petravić Tominac, Vlatka
hrvatski
Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim vinskim kvascem Fermol Mediterraneé
Provedena je mikrofermentacija kupinovog soka pri temperaturi 23ºC kako bi se istražila fermentacijska svojstva komercijalnog kvasca Fermol Mediterraneé u malom mjerilu. Fermentacijska aktivnost je praćena mjerenjem mase oslobođenog CO2 i brzine proizvodnje CO2 tijekom fermentacije. Kvasac Fermol Mediterraneé započeo je fermentaciju brže od ranije istraženog kvasca Fermol Rouge. Koncentracija hlapljivih kiselina nastalih tijekom fermentacije kvascem Fermol Mediterraneé bila je malo manja od one koja je nastala fermentacijom kvascem Fermol Rouge, dok su koncentracije neprevrelih šećera, etanola i ukupnih kiselina te pH bili slični u vinima proizvedenim pomoću oba kvasca. Kemijski sastav proizvedenog vina u skladu je s Pravilnikom o voćnim vinima. Zahvaljujući dobrim fermentacijskim svojstvima komercijalni kvasac Fermol Mediterraneé može se primijeniti u proizvodnji kupinovog vina.
kupinovo vino; vinski kvasac; fermentacija
nije evidentirano
engleski
Production of blackberry wine by microfermentation using commercial yeast Fermol Mediterraneé
nije evidentirano
blackberry wine; wine yeast; fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
15.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb