Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Enzimska analiza kupinovih vina (CROSBI ID 369667)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lisičar, Josipa Enzimska analiza kupinovih vina / Petravić Tominac, Vlatka (mentor); Oros, Damir (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Lisičar, Josipa

Petravić Tominac, Vlatka

Oros, Damir

hrvatski

Enzimska analiza kupinovih vina

Kupinovo vino je popularno voćno vino koje se tradicionalno proizvodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U ranijim eksperimentima provedene su mikrofermentacije kupinovog soka pomoću dvaju komercijalnih kvasaca kako bi se procijenila mogućnost njihove primjene u komercijalnoj proizvodnji kupinovih vina. Vina proizvedena komercijalnim kvascima Fermol Rouge i Fermol Mediterraneé označena su kao vino FR, odnosno vino FM. U ovom radu su koncentracije neprevrelih šećera u proizvedenim vinima određene kao koncentracije reducirajućih šećera, a HPLC (tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti) je korištena za analizu etanola. Enzimskim metodama su određene koncentracije glicerola, jabučne i mliječne kiseline u kupinovim vinima proizvedenim uz primjenu spomenutih kvasaca. Oba kvasca proizvela su jednake koncentracije glicerola. U vinu FR je koncentracija jabučne kiseline bila dvostruko manja, dok je koncentracija mliječne kiseline bila dvostruko veća nego u vinu FM.

kupinovo vino; vinski kvasac; glicerol; jabučna kiselina; mliječna kiselina

nije evidentirano

engleski

Enzymatic analysis of blackberry wines

nije evidentirano

blackberry wine; wine yeast; glycerol; malic acid; lactic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

13.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija