Enzimska analiza kupinovih vina (CROSBI ID 369667)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lisičar, Josipa
Petravić Tominac, Vlatka
Oros, Damir
hrvatski
Enzimska analiza kupinovih vina
Kupinovo vino je popularno voćno vino koje se tradicionalno proizvodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U ranijim eksperimentima provedene su mikrofermentacije kupinovog soka pomoću dvaju komercijalnih kvasaca kako bi se procijenila mogućnost njihove primjene u komercijalnoj proizvodnji kupinovih vina. Vina proizvedena komercijalnim kvascima Fermol Rouge i Fermol Mediterraneé označena su kao vino FR, odnosno vino FM. U ovom radu su koncentracije neprevrelih šećera u proizvedenim vinima određene kao koncentracije reducirajućih šećera, a HPLC (tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti) je korištena za analizu etanola. Enzimskim metodama su određene koncentracije glicerola, jabučne i mliječne kiseline u kupinovim vinima proizvedenim uz primjenu spomenutih kvasaca. Oba kvasca proizvela su jednake koncentracije glicerola. U vinu FR je koncentracija jabučne kiseline bila dvostruko manja, dok je koncentracija mliječne kiseline bila dvostruko veća nego u vinu FM.
kupinovo vino; vinski kvasac; glicerol; jabučna kiselina; mliječna kiselina
nije evidentirano
engleski
Enzymatic analysis of blackberry wines
nije evidentirano
blackberry wine; wine yeast; glycerol; malic acid; lactic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
13.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb