UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369712)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šormaz, Jelena
Vahčić, Nada
hrvatski
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
Med je ukusan i hranjivi te nutricionistički vrijedan proizvod. Pripisuju mu se ljekovita i terapeutska svojstva, te je pronašao svoju primjenu u tradicionalnoj medicini. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola (UF) u medu. Fenoli su određeni spektrofotometrijski po Folin-Ciocalteu metodi, a antioksidacijska aktivnost u reakciji s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilnim radikalom (DPPH metoda) te željezo(III)-tripiridiltirazinskim (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Određena je pozitivna linearna korelacija između UF i rezultata dobivenih FRAP metodom, te UF i rezultata dobivenih DPPH metodom što upućuje na zaključak da su upravo polifenoli primarno odgovorni za antioksidacijsku aktivnost meda.
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; FRAP; Med
nije evidentirano
engleski
TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY
nije evidentirano
antioxidant activity; DPPH; honey; phenolics; FRAP
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
15.11.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb