ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369716)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gužvinec, Katarina
Marković, Ksenija
hrvatski
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaţdinskog područja. OdreĎen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminij-klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 7, 06 do 63, 92 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 3, 35 do 17, 28 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 u rasponu od 27, 78 do 66, 14 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 2, 23 do 53, 23 μM Fe(II) 10%-tne otopine meda. UtvrĎena je linearna korelacija izmeĎu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene DPPH metodom (r = 0, 9283) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene FRAP metodom (r = 0, 9639), kao i izmeĎu rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 939).
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP
nije evidentirano
engleski
DETERMINATIONOF TOTAL PHENOLIC, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY
nije evidentirano
antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
15.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb