ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369719)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovač, Nikolina
Marković, Ksenija
hrvatski
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 2 regije s varaţdinskog područja. OdreĎen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 73, 524 do 121, 143 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 7, 038 do 18, 573 mg QE/100g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izraţena kao IC50, u rasponu od 34, 766 do 66, 142 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 33, 526 do 174, 053 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. UtvrĎena je linearna korelacija izmeĎu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene DPPH metodom (r = 0, 9209) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene FRAP metodom (r = 0, 9371), kao i izmeĎu rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 9583).
antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; flavonoidi; FRAP
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF TOTAL PHENOLICS, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY
nije evidentirano
antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
27.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb