ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369725)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Andrašek, Danijela
Hruškar, Mirjana
hrvatski
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz sezone 2008. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 46, 77 do 124, 19 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 rasponu od 25, 02 do 138, 64 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 4, 92 do 97, 70 μM Fe (II) 10%-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija izmeĊu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĊene DPPH metodom (r = 0, 961) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 915), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 950).
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; Med
nije evidentirano
engleski
ANTIOXIDANT CAPACITY OF ACACIA HONEY
nije evidentirano
antioxidant activity; DPPH; FRAP; honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
29.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb