Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU (CROSBI ID 369726)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tolić, Mandica Tamara POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Tolić, Mandica Tamara

Vahčić, Nada

hrvatski

POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU

Majčino mlijeko sadrži sve nutrijente potrebne novorođenčetu. Dojenje je zlatni standard u hranjenju dojenčadi i to radi nutritivnih i metaboličkih prednosti, psihološkog efekta i uloge koju ima u prevenciji raznih bolesti. Cilj ovog rada bio je odrediti povezanost kiselosti i udjela pojedinih ugljikohidrata u majčinom mlijeku (n=34) s okusima određenim na elektronskom jeziku. Korištene metode su visoko djelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC) uz primjenu detektora indeksa loma te analiza α- Astree elektronskim jezikom. Provedeno je i mjerenje pH u svakom uzorku pomoću laboratorijskog pH metra. Na osnovu rezultata analize osnovnih komponenata (PCA), utvrđeno je da postoje razlike u okusima u uzorcima majčinog mlijeka između pojedinih dojilja, ali i u uzorcima pojedine dojilje. Rezultati provedene kanonske korelacijske analize (CCA) pokazali su korelaciju između odziva senzora BA i koncentracije glukoze, korelaciju izmeđa odziva senzora BB i saharoze te korelaciju između odziva senzora BB, ZZ i CA i pH vrijednosti majčinog mlijeka.

Majčino mlijeko ; Visoko djelotvorna tekućinska kromatografija ; Elektronski jezik ; pH vrijednost

nije evidentirano

engleski

CORRELATION OF ACIDITY AND PARTICIPATION OF CARBOHYDRATE IN BREAST MILK WITH SPECIFIC FLAVORS DETERMINETED WITH ELECTRONIC TONGUE

nije evidentirano

breast milk ; high performance liquid chromatography ; electronic tongue ; pH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

83

12.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija