Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA (CROSBI ID 370035)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tadić-Šutra, Marina ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Tadić-Šutra, Marina

Zechner-Krpan, Vesna

hrvatski

ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA

Nepoželjne senzorske promjene u vinu, kao što su promjene okusa, mirisa, ali i izgleda, mogu biti uzrokovane visokom koncentracijom teških metala. Prisutnost metala poput željeza, bakra i cinka koji se najčešće pojavljuju u vinu mogu se odrediti brzim metodama poput ionske kromatografije (IC) i atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS). Analizirano je vino sorte graševina, privatnog proizvođača, kutjevačkog vinogorja, podregija Slavonija, godina berbe 2010. IC metodom su određeni: kalcij, kalij, magnezij i natrij. AAS metoda korištena je za određivanje željeza, bakra, cinka i olova u istom vinu. Koncentracija olova bila je ispod granice detekcije, dok je koncentracija ostalih sedam metala bila u skladu s literaturnim podacima kao i s Pravilnikom o toksinima, metalima, metaloidima te drugim štetnim tvarima koje se mogu nalaziti u hrani. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije alkohola, mliječne kiseline, glukoze i glicerola, a koncentracija glicerola određena je i enzimskom metodom. Za određivanje koncentracije pojedinih šećera i viših alkohola korštena je kapilarna ionska kromatografija (ICS). Kemijskim analizama su određene koncentracije alkohola, ukupnog šećera, kiselina (ukupnih i hlapljivih) kao i ukupnog, vezanog i slobodnog SO2. Rezultati ovih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu, što znači da je analizirano vino sorte graševina spremno za konzumaciju i prodaju.

AAS; graševina; HPLC; IC; ICS; metali; vino

nije evidentirano

engleski

ANALYSES OF METALS AND BASIC COMPONENTS IN WINE GRAŠEVINA

nije evidentirano

AAS; graševina; HPLC; IC; ICS; metals; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

28.11.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija