Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (CROSBI ID 370414)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hoško, Tatjana Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije / Brnčić, Mladen (mentor); Bosiljkov, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Hoško, Tatjana

Brnčić, Mladen

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7, 10 i 14 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 30 kHz na stabilnost emulzija kod kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko Indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 100 W na apsorbanciju i apsorbanciju nakon 24 sata pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 9“. Vrijednosti mutnoće, mutnoće nakon 24 sata i ISE izračunate su preko izmjerenih vrijednosti apsorbancija i apsorbancija nakon 24 sata kozjeg i ovčjeg mlijeka. Utjecaji promjera sonde i procesnih parametara prikazani su Pareto dijagramom (ANOVA). Utjecaj promjera sonde pokazuje najveći utjecaj na povećanje vrijednosti ISE kozjeg mlijeka, zatim slijede ciklus i amplituda, a vrijeme obrade nema značajan utjecaj. Kod ovčjeg mlijeka najveći utjecaj na povećanje vrijednosti ISE ima ciklus, zatim slijede vrijeme obrade i amplituda, a promjer sonde nema značajan utjecaj.

ultrazvuk; emulgiranje; kozje mlijeko; ovčje mlijeko

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on the stability of emulsions of goat and sheep milk expressed by the emulsion stability index

nije evidentirano

ultrasound; emulsification; goat milk; sheep milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

15.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija