Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (CROSBI ID 370414)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hoško, Tatjana
Brnčić, Mladen
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7, 10 i 14 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 30 kHz na stabilnost emulzija kod kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko Indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 100 W na apsorbanciju i apsorbanciju nakon 24 sata pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 9“. Vrijednosti mutnoće, mutnoće nakon 24 sata i ISE izračunate su preko izmjerenih vrijednosti apsorbancija i apsorbancija nakon 24 sata kozjeg i ovčjeg mlijeka. Utjecaji promjera sonde i procesnih parametara prikazani su Pareto dijagramom (ANOVA). Utjecaj promjera sonde pokazuje najveći utjecaj na povećanje vrijednosti ISE kozjeg mlijeka, zatim slijede ciklus i amplituda, a vrijeme obrade nema značajan utjecaj. Kod ovčjeg mlijeka najveći utjecaj na povećanje vrijednosti ISE ima ciklus, zatim slijede vrijeme obrade i amplituda, a promjer sonde nema značajan utjecaj.
ultrazvuk; emulgiranje; kozje mlijeko; ovčje mlijeko
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on the stability of emulsions of goat and sheep milk expressed by the emulsion stability index
nije evidentirano
ultrasound; emulsification; goat milk; sheep milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
15.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb