Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja (CROSBI ID 477478)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Levaj, Branka ; Konja, Gordana Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja // 15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Pliestić, Stjepan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 113-125-x

Podaci o odgovornosti

Levaj, Branka ; Konja, Gordana

hrvatski

Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja

Tekstura bresaka različitih sorata često doživljava različite promjene tijekom procesa dozrijevanja i skladištenja, što uvelike utječe na uspješnost njihova transporta, skladištenja i svakako preradbe. Poznavajući taj proces kod određenih sorti može se, ovisno o namjeni, odrediti optimalno vrijeme njihove berbe. Za promjenu teksture odgovorne su promjene sastava i masenog udjela stanične stjenke i njezinih pektinskih frakcija u mezokarpu ploda. U radu su praćene te promjene u bresaka Redskin (kalanka) u različitim stadijima zrelosti te tijekom skladištenja. Nadalje, pratilo se kako te promjene utječu na proces želiranja u proizvodnji marmelade iz bresaka Fayette (kalanke), različitih stadija zrelosti, mjerenjem čvrstoće priređenih marmelada. Dobiveni rezultati upućuju na zaključak da breskve ispitivanih sorti doživljavaju bitne promjene teksture tijekom zrenja i skladištenja. Bitne promjene teksture bresaka Redskin uključuju process mekšanja što je posljedica smanjenja udjela stanične stijenke i pektinskih frakcija u mezokarpu tijekom zrenja i skladištenja. Promjene čvrstoće pripremljenih marmelada iz bresaka Fayette u određenoj mjeri su ovisne o promjenama teksture, mada u svim ispitivanim razdobljima nisu ujednačene. To upućuje na zaključak da pektinske frakcije odgovorne za čvrstoću mezokarpa nisu podjednako odgovorne i za proces želiranja koji se odvija tijekom pripreme marmelada.

Pektin; breskva; čvrstoća gela; dozrijevanje; skladištenje; marmelada

nije evidentirano

engleski

Contribution to Study of Physical and Chemical Properties of Pectin Substances in Peach during Maturing and Storage

nije evidentirano

Pectin; peach; gel strength; maturing; storage; marmalade

nije evidentirano

Podaci o prilogu

113-125-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem

Pliestić, Stjepan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem

poster

21.01.1999-23.01.1999

Stubičke Toplice, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano