Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja (CROSBI ID 477478)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Levaj, Branka ; Konja, Gordana
hrvatski
Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja
Tekstura bresaka različitih sorata često doživljava različite promjene tijekom procesa dozrijevanja i skladištenja, što uvelike utječe na uspješnost njihova transporta, skladištenja i svakako preradbe. Poznavajući taj proces kod određenih sorti može se, ovisno o namjeni, odrediti optimalno vrijeme njihove berbe. Za promjenu teksture odgovorne su promjene sastava i masenog udjela stanične stjenke i njezinih pektinskih frakcija u mezokarpu ploda. U radu su praćene te promjene u bresaka Redskin (kalanka) u različitim stadijima zrelosti te tijekom skladištenja. Nadalje, pratilo se kako te promjene utječu na proces želiranja u proizvodnji marmelade iz bresaka Fayette (kalanke), različitih stadija zrelosti, mjerenjem čvrstoće priređenih marmelada. Dobiveni rezultati upućuju na zaključak da breskve ispitivanih sorti doživljavaju bitne promjene teksture tijekom zrenja i skladištenja. Bitne promjene teksture bresaka Redskin uključuju process mekšanja što je posljedica smanjenja udjela stanične stijenke i pektinskih frakcija u mezokarpu tijekom zrenja i skladištenja. Promjene čvrstoće pripremljenih marmelada iz bresaka Fayette u određenoj mjeri su ovisne o promjenama teksture, mada u svim ispitivanim razdobljima nisu ujednačene. To upućuje na zaključak da pektinske frakcije odgovorne za čvrstoću mezokarpa nisu podjednako odgovorne i za proces želiranja koji se odvija tijekom pripreme marmelada.
Pektin; breskva; čvrstoća gela; dozrijevanje; skladištenje; marmelada
nije evidentirano
engleski
Contribution to Study of Physical and Chemical Properties of Pectin Substances in Peach during Maturing and Storage
nije evidentirano
Pectin; peach; gel strength; maturing; storage; marmalade
nije evidentirano
Podaci o prilogu
113-125-x.
1999.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem
Pliestić, Stjepan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem
poster
21.01.1999-23.01.1999
Stubičke Toplice, Hrvatska