Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fenolne kiseline mošta i vina sorata Pošip i Rukatac (CROSBI ID 332671)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Budić-Leto, Irena Fenolne kiseline mošta i vina sorata Pošip i Rukatac / Lovrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2000

Podaci o odgovornosti

Budić-Leto, Irena

Lovrić, Tomislav

hrvatski

Fenolne kiseline mošta i vina sorata Pošip i Rukatac

S enološkog gledišta fenolne kiseline su spojevi koji podliježu oksidacijskim promjenama ovisno o uvjetima u kojima se nalaze i tako utječu na senzorska svojstva vina. Isto tako većina ovih spojeva ima i jaka antioksidacijska svojstva pojačavajući korisno djelovanje proizvoda u kojima se nalaze. Ispitivanja ovih spojeva omogućava upoznavanje amplitude hidrolize koja utječe na nastajanje slobodnih oblika kiselina. Istraživanja provedena u ovom radu imaju za cilj utvrđivanje sastava fenolnih kiselina mošta i vina sorata Pošip i Rukatac. Tijekom rada određivane su hidroksibenzojeve i hidroksicimetne fenolne kiseline: galna, prozokatehinska, vanilinska, kafeinska, ferulična i p-kumarinska a istraživani su udjeli ovih kiselina u moštu i vinu nakon završene fermentacije, te u vinu 8 i 18 mjeseci od prerade grožđa. Određivan je udio ovih kiselina u vrhunskim vinima Pošip Smokvica i Rukatac Smokvica iz berbi 1996, 1997, 1998. Primijenjena je čvrsto fazna ekstrakcija na C18 i SAX sorbensu za dobivanje kisele frakcije fenolnih spojeva. Separacija, te kvalitativno i kvantitativno određivanje ovih kiselina provedena je HPLC tehnikom na reverznoj fazi. Rezultati istraživanja pokazuju da je najmanji udio ovih spojeva u moštu. U vinu nakon završene fermentacije je zabilježen porast udjela hidroksicimetnih i opadanje udjela hidroksibenzojevih kiselina. Dozrijevanjem vina dolazi do povećanja udjela obje skupine fenolnih kiselina. Sadržaj ovih spojeva u vinima može se koristiti u identifikaciji vina određene sorte s određenog područja, a time je identifikacija izvornosti vina.

Pošip; Rukatac; fermentacija; dozrijevanje; hidroksibenzojeve kiseline; hidroksicimetne kiseline.

nije evidentirano

engleski

Phenolic acid of must and wines of cv. Pošip and Rukatac

nije evidentirano

Pošip; Rukatac; fermentation; aging; hidroxybenzoic acids; hidroxycinnamic acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

92

18.04.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija