UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA (CROSBI ID 370869)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šančić, Matea
Marković, Ksenija
hrvatski
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA S VARAŽDINSKOG PODRUČJA
U ovom radu analizirana su 32 uzorka bagremovog meda hrvatskog podrijetla (Varaždinska županija, sezona 2010). Određen je sadržaj ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 23, 55 mg GAE/kg meda do 74, 09 mg GAE/kg meda. „Radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 3, 68 do 201, 96 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost, izražena kao FRAP vrijednost, od 14, 93 do 120, 94 μM Fe (II) 10 % otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 7808) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9722), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 8830).
med; Antioksidacijska aktivnost; Ukupni fenoli; FRAP; DPPH
nije evidentirano
engleski
TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY FROM VARAŽDIN AREA
nije evidentirano
honey; antioxidative activity; phenolic content; FRAP; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
71
29.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb