UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA (CROSBI ID 370870)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mežnarić, Jelena
Marković, Ksenija
hrvatski
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA
U ovom radu analizirano je 11 uzoraka medljikovca hrvatskog podrijetla. Sadržaj ukupnih fenola određen je pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 244, 95 mg GAE/kg meda do 413, 52 mg GAE/kg meda, “radical scavenging” aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 8, 43 mg/mL do 12, 44 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 548, 07 do 959, 19 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 9012) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9090), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r = 0, 8394).
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; FRAP; Medljikovac
nije evidentirano
engleski
TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF HONEYDEW HONEY
nije evidentirano
antioxidant activity; DPPH; FRAP; honeydew; phenolics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
29.04.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb