ELISA U ANALITICI HRANE (CROSBI ID 370876)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zeko, Antonija
Marković, Ksenija
hrvatski
ELISA U ANALITICI HRANE
ELISA (eng. enzyme-linked immunosorbent assay) kombinira specifičnost reakcije antigen-antitijelo i osjetljivost jednostavne enzimske reakcije. Osnovni princip metode je reakcija antigen-antitijelo, a koncentracija analita se određuje promjenom boje kromogena koja se mjeri golim okom ili spektrofotometrijski. Osnovni tipovi ELISA tehnike uključuju: kompetitivnu, indirektnu, „sendvič“ te obrnutu ELISA tehniku. ELISA tehnika koristi se za određivanje različitih sastojaka hrane kao što su alergeni, antibiotici, pesticidi, mikotoksini. U prehrambenoj industriji ELISA tehnika koristi se i za određivanje sastava hrane. Svrha ovog rada bila je, temeljem znanstvene literature, iznijeti spoznaje o primjeni ELISA tehnike u određivanju različitih sastojaka i sastava hrane.
Antigen; Antitijelo; Enzimska reakcija
nije evidentirano
engleski
ELISA IN FOOD ANALYTICS
nije evidentirano
antigen; antibody; enzyme reaction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
15.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb