Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ELISA U ANALITICI HRANE (CROSBI ID 370876)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zeko, Antonija ELISA U ANALITICI HRANE / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Zeko, Antonija

Marković, Ksenija

hrvatski

ELISA U ANALITICI HRANE

ELISA (eng. enzyme-linked immunosorbent assay) kombinira specifičnost reakcije antigen-antitijelo i osjetljivost jednostavne enzimske reakcije. Osnovni princip metode je reakcija antigen-antitijelo, a koncentracija analita se određuje promjenom boje kromogena koja se mjeri golim okom ili spektrofotometrijski. Osnovni tipovi ELISA tehnike uključuju: kompetitivnu, indirektnu, „sendvič“ te obrnutu ELISA tehniku. ELISA tehnika koristi se za određivanje različitih sastojaka hrane kao što su alergeni, antibiotici, pesticidi, mikotoksini. U prehrambenoj industriji ELISA tehnika koristi se i za određivanje sastava hrane. Svrha ovog rada bila je, temeljem znanstvene literature, iznijeti spoznaje o primjeni ELISA tehnike u određivanju različitih sastojaka i sastava hrane.

Antigen; Antitijelo; Enzimska reakcija

nije evidentirano

engleski

ELISA IN FOOD ANALYTICS

nije evidentirano

antigen; antibody; enzyme reaction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

15.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija