KROMATOGRAFSKE METODE ODREĐIVANJA PROTEINA (CROSBI ID 370879)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zenuni, Florime
Marković Ksenija
hrvatski
KROMATOGRAFSKE METODE ODREĐIVANJA PROTEINA
Proteini su makromolekule građene od velikog broja aminokiselina. Utječu na svaku osobinu koja karakterizira živi organizam te igraju različite uloge u ljudskom tijelu. Prva i osnovna zadaća proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja. Ovisno o dobi i spolu potrebe za proteinima se znatno mijenjaju. Važni su sa prehrambenog i tehnološkog stajališta. Proteini se nalaze u raznim vrstama prehrambenih proizvoda. Svrha ovog rada bila je, pregledom znanstvene literature, iznijeti pregled kromatografskih metoda određivanja proteina. Tekućinska kromatografija, odnosno visokodjelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC) najčešća je tehnika analitičkog i preparativnog određivanja proteina hrane.
Proteini; Proteini hrane; Kromatografija
nije evidentirano
engleski
CHROMATOGRAPHIC METHODS FOR DETERMINATION OF PROTEINS
nije evidentirano
proteins; food proteins; chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
15.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb