Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU (CROSBI ID 371361)

Ocjenski rad | diplomski rad

Memudu, Folashade Sabina In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU / Frece, Jadranka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Memudu, Folashade Sabina

Frece, Jadranka

hrvatski

In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU

Svrha ovog rada bila je provjeriti da li izolirani soj bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum A1 pokazuje antistafilokokna svojstva u svježem sirovom mlijeku. S obzirom da je S. aureus najčešće izolirani uzročnik subkliničkog i kliničkog mastitisa muznih životinja, ta patogena bakterija u današnjim uvjetima proizvodnje mlijeka vrlo često kontaminira sirovo mlijeko. U odnosu na ostale patogene bakterije koje mogu kontaminirati mlijeko, za nastanak bolesti infektivni broj S. aureus bakterija relativno je velik (~105 cfu/mL/g). U današnje vrijeme, sve je veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, a to se postiže primjenom bioprotektivnih kultura, kao što su bakterije mliječne kiseline (BMK), koje su sastavni dio prirodne mikroflore mlijeka, a svojom metaboličkom aktivnošću (organske kiseline, bakteriocini) sprječavaju kvarenje i produžuju vijek hrane, te dokazano imaju antimikrobni učinak na patogene mikroorganizme. U mlijeku koje je bilo podvrgnuto vremensko-temperaturnom režimu proizvodnje tradicionalnog svježeg sira, kultura BMK inhibirala je rast bakterije Staphylococcus aureus u rasponu od 40 do 50 % u ovisnosti o vremenu inkubacije.

Staphylococcus aureus; inhibicija; bakterije mliječne kiseline; svježe sirovo mlijeko

nije evidentirano

engleski

In-situ INHIBITION of Staphylococcus aureus IN MILK

nije evidentirano

Staphylococcus aureus; inhibition; lactic acid bacteria; fresh raw milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

08.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija