In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU (CROSBI ID 371361)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Memudu, Folashade Sabina
Frece, Jadranka
hrvatski
In-situ INHIBICIJA Staphylococcus aureus U MLIJEKU
Svrha ovog rada bila je provjeriti da li izolirani soj bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum A1 pokazuje antistafilokokna svojstva u svježem sirovom mlijeku. S obzirom da je S. aureus najčešće izolirani uzročnik subkliničkog i kliničkog mastitisa muznih životinja, ta patogena bakterija u današnjim uvjetima proizvodnje mlijeka vrlo često kontaminira sirovo mlijeko. U odnosu na ostale patogene bakterije koje mogu kontaminirati mlijeko, za nastanak bolesti infektivni broj S. aureus bakterija relativno je velik (~105 cfu/mL/g). U današnje vrijeme, sve je veći trend zaštite i konzerviranja hrane na prirodan način, a to se postiže primjenom bioprotektivnih kultura, kao što su bakterije mliječne kiseline (BMK), koje su sastavni dio prirodne mikroflore mlijeka, a svojom metaboličkom aktivnošću (organske kiseline, bakteriocini) sprječavaju kvarenje i produžuju vijek hrane, te dokazano imaju antimikrobni učinak na patogene mikroorganizme. U mlijeku koje je bilo podvrgnuto vremensko-temperaturnom režimu proizvodnje tradicionalnog svježeg sira, kultura BMK inhibirala je rast bakterije Staphylococcus aureus u rasponu od 40 do 50 % u ovisnosti o vremenu inkubacije.
Staphylococcus aureus; inhibicija; bakterije mliječne kiseline; svježe sirovo mlijeko
nije evidentirano
engleski
In-situ INHIBITION of Staphylococcus aureus IN MILK
nije evidentirano
Staphylococcus aureus; inhibition; lactic acid bacteria; fresh raw milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
08.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb