In vitro i in vivo ispitivanja funkcionalnih svojstava izolata bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 371363)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Andrić, Marija
Frece, Jadranka
hrvatski
In vitro i in vivo ispitivanja funkcionalnih svojstava izolata bakterija mliječne kiseline
U ovom je radu istražena adhezija bakterijskoj soja L. acidophilus KA1 izoliranog iz domaćih kobasica sa područja Varaždinske županije na tanko i debelo crijevo miša u in vitro i in vivo uvjetima, te negova sposobnost da preživi uvjete u intestinalnom traktu. Budući da je u preliminarnim istraživanjima L. acidophilus KA1 pokazao značajnu inhibiciju rasta prema patogenim mikroorganizmima iz hrane, proizveo značajnu količinu mliječne kiseline (22, 45 g/L) te zadovoljio osnovne kriterije za selekciju probiotičkog soja u in vitro uvjetima, provedena su in vivo istraživanja na pokusnim miševima. L. acidophilus KA1 uspješno preživljava u gastrointestinalnom traktu miša i zadovoljava neke od selekcijskih kriterija za izbor probiotičkih sojeva te se može zaključiti da je L. acidophilus KA1 potencijalni probiotički soj.
in vitro i in vivo adhezija; L. acidophilus; probiotik.
nije evidentirano
engleski
In vitro and in vivo testing of functional characteristics of isolates of lactic acid bacteria
nije evidentirano
in vitro and in vivo adhesion; L. acidophilus; probiotic.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
28.11.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb