Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proces proizvodnje kiselog kupusa (CROSBI ID 371550)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Toni Grbavac-Garac Proces proizvodnje kiselog kupusa / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Toni Grbavac-Garac

Levaj, Branka

hrvatski

Proces proizvodnje kiselog kupusa

Kupus je dugogodišnja, kultivirana zeljasta biljka iz obitelji krstašica, iznimno vaţno povrće u prehrani jer sadrţi razne vitamine od kojih su najvaţniji vitamin C, vitamin A te vitamini B skupine. Osim vitamina kupus sadrţi kalij, kalcij, magnezij, ţeljezo, bakar, natrij, fosfor i mangan kao minerale, bogat je neprobavljim vlaknima kao i fitokemikalijama te glukozinolatima. Kao sirovina za proizvodnju kiselog kupusa se upotrebljavaju kasne sorte kupusa, koje se odlikuju većim sadrţajem suhe tvari i šećera. Kiseljenje kupusa je proces anaerobne fermentacije ugljikohidrata do mliječne kiseline s pomoću bakterija miječne kiseline i predstavlja proces konzerviranja kupusa biološkim putem. U tvrtci „Species d.o.o.“ prilikom proizvodnje kiselog kupusa koristi se sorta kupusa Bravo F1. Kupus kao sirovina se moţe konzervirati kao glavica kupusa ili kao rezani. Ovisno o veličini i teţini glave kupusa nakon dozrijevanje, odlučuje se da li će sirovina biti fermentirana kao glava ili u obliku rezanaca. Čiste glave su nakon čišćenja spremne za slaganje u spremnike za fermentaciju ili za rezanje na stroju. Fermentacija se provodi u betonskim rezervoarima koji su premazani smolom da ne dolazi do promjene sastava proizvoda zbog djelovanja cementa. Temperatura procesa fermentacije je 18 - 20°C, a vrijeme trajanja fermentacije je 18 do 20 dana. Kiseli kupus se pakira u polietilenske vrećice, a trajnost mu je 60 dana od dana pakiranja. Prilikom punjenja u vrećice u rezani kupus se kao konzervans dodaje kalijev sorbat.

kiseli kupus; konzerviranje; bakterije mliječne kiseline; rezani kupus; mikrobna fermentacija

nije evidentirano

engleski

Production process of sauerkraut

nije evidentirano

sauerkraut; preservation; cabbage; lactic acid bacteria; fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

22.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija