Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine (CROSBI ID 371551)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ana Kodrnja Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Ana Kodrnja

Levaj, Branka

hrvatski

Utjecaj skladištenja na antioksidacijska svojstva soka mandarine

Soku mandarine, proizvedenom iz mandarina ubranih u dolini Neretve, tijekom skladištenja određivani su fenolni sastav i antioksidacijski kapaciteti. Sok je skladišten na tri temperature (1°C, 22°C i 37°C) kroz razdoblje od 15, 30, 45 i 60 dana. U soku su određeni ukupni fenoli spektrofotometrijski primjenom F.C. metode, dok je antioksidacijska aktivnost određena pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Na temelju određivanja ukupnih fenola može se zaključiti da porastom temperature i povećanjem dana skladištenja dolazi do povećanja koncentracije ukupnih fenola. Tijekom skladištenja dolazi do smanjenja antioksidacijskog kapaciteta pri čemu je utvrđeno niže smanjenje mjereno FRAP metodom u odnosu na DPPH. Koeficijenti korelacije bili su vrlo niski što ukazuje da koncentracija fenola određena ovom metodom nema velik udio u ukupnom antioksidacijskom kapacitetu sokova mandarine.

mandarina; sok od mandarine; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

The effect of storage on antioxidant properties in mandarin juice

nije evidentirano

mandarine; mandarine juice; phenolic compounds; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

22.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija