Proces proizvodnje pasterizirane cikle (CROSBI ID 371556)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Hrvoje Grbavac-Garac
Levaj, Branka
hrvatski
Proces proizvodnje pasterizirane cikle
Cikla je korjenasto povrće ljekovitih svojstava i poznato već više od dvije tisuće godina. Današnja pitoma vrsta cikle, koja ima sočan veliki crveni korijen, nastala je od divlje vrste cikle. Crveni pigment korijena cikle potječe od skupine pigmenata zvanog betacijanini. Korijen cikle sadrţi minerale: magnezij, kalcij, ţeljezo, cink i kobalta, od kojih se ističe kobalt kao mineral od velike vaţnosti za vegetarijance, trudnice i dojilje, budući da se vitamin B12 sintetizira iz kobalta. Najvaţnija uloga vitamina B12 je sudjelovanje u stvaranju eritrocita u krvi, te pomanjkanje ovog vitamina uzrokuje pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti. Cikla je pogodna sirovina za preradu i najčešće se preraĎuje u pasteriziranu ciklu u slano-kiselom naljevu. Pasterizirana cikla se proizvodi tako da se prethodno oljuštena i narezana cikla dočišćava i puni u ambalaţu u koju se dolijeva slanokiseli naljev koji moţe sadrţavati veće ili manje udjele soli i octene kiseline. Proizvod u hermetički zatvorenoj ambalaţi se pasterizira na temperaturi oko 80°C tijekom 20 do 30 minuta. Vrijeme pasterizacije ovisi o veličini ambalaţe. Nakon pasterizacije proizvod se hladi i odvozi u skladište.
cikla; vitamin B12; betalaini; konzerviranje; pasterizacija
nije evidentirano
engleski
Production process of pasteurized beetroot
nije evidentirano
beetroot; vitamin B12; betalains; preservation; pasterization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
22.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb