Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proces proizvodnje pasterizirane cikle (CROSBI ID 371556)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Hrvoje Grbavac-Garac Proces proizvodnje pasterizirane cikle / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Hrvoje Grbavac-Garac

Levaj, Branka

hrvatski

Proces proizvodnje pasterizirane cikle

Cikla je korjenasto povrće ljekovitih svojstava i poznato već više od dvije tisuće godina. Današnja pitoma vrsta cikle, koja ima sočan veliki crveni korijen, nastala je od divlje vrste cikle. Crveni pigment korijena cikle potječe od skupine pigmenata zvanog betacijanini. Korijen cikle sadrţi minerale: magnezij, kalcij, ţeljezo, cink i kobalta, od kojih se ističe kobalt kao mineral od velike vaţnosti za vegetarijance, trudnice i dojilje, budući da se vitamin B12 sintetizira iz kobalta. Najvaţnija uloga vitamina B12 je sudjelovanje u stvaranju eritrocita u krvi, te pomanjkanje ovog vitamina uzrokuje pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti. Cikla je pogodna sirovina za preradu i najčešće se preraĎuje u pasteriziranu ciklu u slano-kiselom naljevu. Pasterizirana cikla se proizvodi tako da se prethodno oljuštena i narezana cikla dočišćava i puni u ambalaţu u koju se dolijeva slanokiseli naljev koji moţe sadrţavati veće ili manje udjele soli i octene kiseline. Proizvod u hermetički zatvorenoj ambalaţi se pasterizira na temperaturi oko 80°C tijekom 20 do 30 minuta. Vrijeme pasterizacije ovisi o veličini ambalaţe. Nakon pasterizacije proizvod se hladi i odvozi u skladište.

cikla; vitamin B12; betalaini; konzerviranje; pasterizacija

nije evidentirano

engleski

Production process of pasteurized beetroot

nije evidentirano

beetroot; vitamin B12; betalains; preservation; pasterization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

22.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija