Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka (CROSBI ID 182506)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Jeličić, Irena ; Lisak, Katarina ; Božanić, Rajka Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka // Mljekarstvo, 62 (2012), 1; 3-13

Podaci o odgovornosti

Jeličić, Irena ; Lisak, Katarina ; Božanić, Rajka

hrvatski

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka

Visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk i pulsirajuće električno polje pripadaju novim metodama procesiranja hrane čija primjena, najčešće u kombinaciji s toplinom ili međusobnoj kombinaciji, omogućava postizanje odgovarajuću mikrobiološku kvalitetu uz minimalne gubitke prirodnih svojstava namirnica. Primjena sve tri metode je intenzivno proučavana na mlijeku kao mediju te je objavljen veliki broj radova sa obećavajućim rezultatima vezanim uz inaktivaciju mikroorganizama. Međutim, mnoštvo provedenih istraživanja je rezultiralo spoznajama koje se odnose na promjene u mineralnom sastavu mlijeka, denaturaciju proteina sirutke, promjene na ostalim sastojcima poput mliječne masti te promjene u mehanizmima grušanja mlijeka. Cilj ovog rada je pružiti pregled o promjenama koje visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk i pulsirajuće električno polje izazivaju na pojedinim sastojcima mlijeka te kako iste mogu doprinijeti poboljšanjima pojedinih procesa u mljekarskoj industriji.

visoki hidrostatski tlak ; ultrazvuk ; pulsirajuće električno polje ; mlijeko ; svojstva

nije evidentirano

engleski

Effect of high hydrostatic pressure, ultrasound and pulsed electric fields on milk composition and characteristics

nije evidentirano

high hydrostatic pressure ; ultrasound ; pulsed electric fields ; milk ; characteristics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62 (1)

2012.

3-13

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Indeksiranost