Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima (CROSBI ID 373291)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vrebac, Marija Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima / Mrvčić, Jasna (mentor); Kazazić, Snježana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Vrebac, Marija

Mrvčić, Jasna

Kazazić, Snježana

hrvatski

Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima

Jaka alkoholna pića pripravljena maceracijom voća i bilja u etanolu, kao i jaka alkoholna pića čiji sirovi destilati odležavaju u drvenim bačvama tijekom starenja destilata, bogati su izvor polifenolnih spojeva koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada je bio istražiti i usporediti polifenolni sastav i antioksidativnu aktivnost višnjevca i orahovca, likera od voća koji se tradicionalno proizvode i koriste u hrvatskim domaćinstvima. U likeru od višnje najzastupljeniji polifenolni spojevi su: protokatehinska, vanilinska, p-kumarinska i kava kiselina te (-) epikatehin, dok je u likeru od oraha najzastupljenija galna kiselina te sinerginska, elaginska, protokatehinska, p-kumarinska, klorogenska i sinapinska kiselina, kao i (±) katehin. Za orah su tipični fenolini spojevi kinonini, od kojih su u orahovcu najviše zastupljena dva kinonina: 1, 1-naftokvinon i juglon. Količina fenolnih spojeva u orahovcu smanjuje se pripremom likera od zrelijih plodova oraha, a povećava se dužinom maceracije plodova u etanolu. Temperatura maceracije ne utječe značajno na količinu polifenola, a antioksidativna aktivnost likera proporcionalna je količini fenolnih spojeva u likeru.

polifenolni spojevi; antioksidansi; voćni likeri

nije evidentirano

engleski

Biologically active compounds in the spirit drinks

nije evidentirano

polyphenolic compounds; antioxidants; fruit liqueurs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

25.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija