Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima (CROSBI ID 373291)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vrebac, Marija
Mrvčić, Jasna
Kazazić, Snježana
hrvatski
Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima
Jaka alkoholna pića pripravljena maceracijom voća i bilja u etanolu, kao i jaka alkoholna pića čiji sirovi destilati odležavaju u drvenim bačvama tijekom starenja destilata, bogati su izvor polifenolnih spojeva koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada je bio istražiti i usporediti polifenolni sastav i antioksidativnu aktivnost višnjevca i orahovca, likera od voća koji se tradicionalno proizvode i koriste u hrvatskim domaćinstvima. U likeru od višnje najzastupljeniji polifenolni spojevi su: protokatehinska, vanilinska, p-kumarinska i kava kiselina te (-) epikatehin, dok je u likeru od oraha najzastupljenija galna kiselina te sinerginska, elaginska, protokatehinska, p-kumarinska, klorogenska i sinapinska kiselina, kao i (±) katehin. Za orah su tipični fenolini spojevi kinonini, od kojih su u orahovcu najviše zastupljena dva kinonina: 1, 1-naftokvinon i juglon. Količina fenolnih spojeva u orahovcu smanjuje se pripremom likera od zrelijih plodova oraha, a povećava se dužinom maceracije plodova u etanolu. Temperatura maceracije ne utječe značajno na količinu polifenola, a antioksidativna aktivnost likera proporcionalna je količini fenolnih spojeva u likeru.
polifenolni spojevi; antioksidansi; voćni likeri
nije evidentirano
engleski
Biologically active compounds in the spirit drinks
nije evidentirano
polyphenolic compounds; antioxidants; fruit liqueurs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
25.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb