Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANALIZA ACETALDEHIDA, OCTENE KISELINE, L-JABUČNE KISELINE I GLUKOZE/FRUKTOZE U UZORCIMA VINA USPOREDBA METODA PLINSKE I TANKOSLOJNE KROMATOGRAFIJE I ENZIMATSKIH METODA (CROSBI ID 186513)

Prilog u časopisu | stručni rad

Perica, Jure., Gracin, Leo., Kovačević Ganić, Karin., Vukoja Tamara., Banović, Mara. ANALIZA ACETALDEHIDA, OCTENE KISELINE, L-JABUČNE KISELINE I GLUKOZE/FRUKTOZE U UZORCIMA VINA USPOREDBA METODA PLINSKE I TANKOSLOJNE KROMATOGRAFIJE I ENZIMATSKIH METODA // Vinski krug, 3-4 (2007), 34-38

Podaci o odgovornosti

Perica, Jure., Gracin, Leo., Kovačević Ganić, Karin., Vukoja Tamara., Banović, Mara.

hrvatski

ANALIZA ACETALDEHIDA, OCTENE KISELINE, L-JABUČNE KISELINE I GLUKOZE/FRUKTOZE U UZORCIMA VINA USPOREDBA METODA PLINSKE I TANKOSLOJNE KROMATOGRAFIJE I ENZIMATSKIH METODA

Seminar za proizvođače vina, referentne i kontrolne institute u Hrvatskoj koji je održan na Prehrambeno –biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organiziran je 11.05.2007. u suradnji s Laboratorijem za tehnologiju i analitiku pića (uključujući i vino) na inicijativu predstavnika firme Noack. Prisutni su bili predstavnici različitih proizvođača vina (Agrolaguna, Badel 1862, Vinoplod vinarija, Udruga vinara Kutjevo koja okuplja 20 različitih proizvođača vina iz regije) uz također druge privatne proizvođače (Enjingi, Imota, Korak, Zdjelarević) kao i prateća industrija (Badel - proizvodnja etanola). Seminaru su prisustvovali predstavnici različitih referentnih i kontrolnih instituta i privatnih laboratorija koji se bave analizom vina (Hrvatski zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, Agronomski fakultet, Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, EC Inspekt) uz predstavnike s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i članovi PBN kluba (Klub prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista). Cilj seminara bio je predstaviti proizvođačima vina u Hrvatskoj enzimatske testove tvrtke Megazyme. Također je zadatak seminara bio informirati o novostima u kontroli jabučno- mliječne fermentacije u organizaciji predstavnika tvrtke Lallemand Fermented Beverages. Tijekom seminara organizirana je praktična prezentacija instrumenta MegaQuantTM za određivanje jabučne kiseline i glukoze/fruktoze u vinu. Instrument MegaQuantTM će dodatno biti prezentiran u vinarijama Udruga vinara Kutjevo i Vinoplod vinarija koje surađuju s Laboratorijem za tehnologiju i analitiku pića Prehrambeno –biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, kao i na studentskoj praksi koja se organizira u Laboratoriju na Fakultetu. Na osnovu provedenih analiza različitih vrsta vina uspoređujući referentne kromatografske i enzimatske metode zaključeno je da enzimatske metode mogu zamijeniti uobičajeno korištene referentne kromatografske metode u institutima, ali imaju također puno značajniju primjenu za kontrolu fermentacije i proizvodnje u vinarijama na terenu. Navedeno znači da je praktični i ekonomski cilj standardizirati kvalitetu vina i poboljšati proizvodne uvjete u vinarijama na terenu.

acetaldehid; octena kiselina; L-jabučna kiselina i glukoza/fruktoza; vino

nije evidentirano

engleski

A comparison between the reference methods (GC for Acetaldehyde and Acetic Acid and TTLC for L-malic acid) and enzymatic methods for both components in wine samples

nije evidentirano

acetaldehyde; acetic acid; malic acid; glucose/fructose; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

3-4

2007.

34-38

objavljeno

1845-4259

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija