Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Praćenje biološke vrijednosti i parametara kvalitete tijekom proizvodnje koncentriranog soka jabuke (CROSBI ID 374269)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mračić, Iva Praćenje biološke vrijednosti i parametara kvalitete tijekom proizvodnje koncentriranog soka jabuke / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Mračić, Iva

Levaj, Branka

hrvatski

Praćenje biološke vrijednosti i parametara kvalitete tijekom proizvodnje koncentriranog soka jabuke

Cilj ovog istraživanja je bio odrediti utjecaj procesa proizvodnje koncentriranog soka jabuke na biološku vrijednost i parametre kvalitete za industrijske i autohtone sorte jabuka Bosne i Hercegovine. Za istraživanje su korišteni plodovi jabuka izuzeti s linije prije početka prerade, sok nakon prešanja, nakon filtriranja te koncentrirani sok. Osim fizikalno-kemijskih parametara, određivani su ukupni fenoli i ukupni flavonoidi spektrofotometrijski te antioksidacijski kapacitet DPPH i FRAP metodom. Tijekom proizvodnje u sokovima nakon prešanja te nakon filtriranja u pokusu s obje sorte dolazi do smanjenja vrijednosti za suhu tvar, pH, ukupnu kiselost, ukupne fenole i flavonoide te antioksidacijski kapacitet određen objema metodama. Tijekom procesa proizvodnje koncentriranih sokova od obje skupine sorti jabuka došlo je do smanjenja određivanih parametara te je izračunato da se zadržava nešto više od 75 % ukupnih fenola, oko 25 % ukupnih flavonoida, te između 12, 36 i 37, 83 % antioksidacijskog kapaciteta ovisno o metodi i skupini sorti. Statistički niti proizvodni proces niti sorta jabuke, značajno ne utječu na udjele ukupnh fenola, flavonoida i antioksidacijski kapacitet određen FRAP metodom, dok su isti izvori varijacija signifikantno utjecali tek na antioksidacijski kapacitet određen DPPH metodom (P≤0, 05).

jabuka; koncentrirani sok; polifenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; boja

nije evidentirano

engleski

Monitoring of biological and quality parameters during concentrated apple juice manufacturing

nije evidentirano

apple; concentrated juice; phenolic compounds; antioxidative capacity; color

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74

27.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija