Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske (CROSBI ID 374338)

Ocjenski rad | diplomski rad

Posavec, Sanja Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske / Mrvčić, Jasna (mentor); Kazazić, Snježana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Posavec, Sanja

Mrvčić, Jasna

Kazazić, Snježana

hrvatski

Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske

Određen je polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske. Antioksidativna aktivnost određivana je spektrofotometrijski FRAP i DPPH metodom, koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a polifenolni profil jakih alkoholnih pića HPLC metodom. Rezultati su pokazali da jaka alkoholna pića mogu biti izvor antioksidativnih spojeva u prehrani, a u pićima ovi spojevi potječu od sirovina od kojih su JAP proizvedena ili od drveta bačvi u kojima destilati odležavaju. U destilatima koji ne stare fenolni spojevi nisu detektirani, u pićima tipa vinjaka ili šljivovice njihova koncentracija iznosi od 30 – 90 mg L-1 GAL, dok su najviše koncentracije fenolnih spojeva od oko 3 000 mg L-1 GAL zabilježene u višnjevcu i orahovcu. Galna, siringinska, elaginska i vanilinska kiselina te siringaldehid, najzastupljenije su fenolne kiseline u većini istraživanih JAP, dok druge grupe fenolnih spojeva ovom metodom nisu detektirane. Količine polifenolnih spojeva u pićima istog tipa različitih proizvođača su različite.

jaka alkoholna pića; polifenolni profil; antioksidativna aktivnost; proces odležavanja

nije evidentirano

engleski

Polyphenolic profile and antioxidative activity of strong beverages produced in the Republic of Croatia

nije evidentirano

strong beverages; polyphenolic profile; antioxidative activity; proces of maturation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

27.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija