Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske (CROSBI ID 374338)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Posavec, Sanja
Mrvčić, Jasna
Kazazić, Snježana
hrvatski
Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske
Određen je polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske. Antioksidativna aktivnost određivana je spektrofotometrijski FRAP i DPPH metodom, koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a polifenolni profil jakih alkoholnih pića HPLC metodom. Rezultati su pokazali da jaka alkoholna pića mogu biti izvor antioksidativnih spojeva u prehrani, a u pićima ovi spojevi potječu od sirovina od kojih su JAP proizvedena ili od drveta bačvi u kojima destilati odležavaju. U destilatima koji ne stare fenolni spojevi nisu detektirani, u pićima tipa vinjaka ili šljivovice njihova koncentracija iznosi od 30 – 90 mg L-1 GAL, dok su najviše koncentracije fenolnih spojeva od oko 3 000 mg L-1 GAL zabilježene u višnjevcu i orahovcu. Galna, siringinska, elaginska i vanilinska kiselina te siringaldehid, najzastupljenije su fenolne kiseline u većini istraživanih JAP, dok druge grupe fenolnih spojeva ovom metodom nisu detektirane. Količine polifenolnih spojeva u pićima istog tipa različitih proizvođača su različite.
jaka alkoholna pića; polifenolni profil; antioksidativna aktivnost; proces odležavanja
nije evidentirano
engleski
Polyphenolic profile and antioxidative activity of strong beverages produced in the Republic of Croatia
nije evidentirano
strong beverages; polyphenolic profile; antioxidative activity; proces of maturation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
70
27.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb