Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ULOGA PLIJESNI Botrytis cinerea U VINARSTVUU (CROSBI ID 374505)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rašić, Ana ULOGA PLIJESNI Botrytis cinerea U VINARSTVUU / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Rašić, Ana

Zechner-Krpan, Vesna

hrvatski

ULOGA PLIJESNI Botrytis cinerea U VINARSTVUU

Botrytis cinerea je filamentozna gljivica koja ima dva suprotna učinka na vinovu lozu. Ako grožđe dobiva na kvaliteti razvija se plemenita plijesan, a ako grožđe trune dolazi do bolesti koja se naziva sivom plijesni. Siva plijesan je značajna bolest vinove loze diljem svijeta. Proces infekcije, od zdravog grožđa do pljesnivog grožđa, ovisi o vremenskim uvjetima okoline. Tijekom sazrijevanja grožđe gubi većinu svoje fizičke i kemijske zaštite te dolazi do kemijskih promjena u sastava grožđa zbog pojave plijesni. Brza stopa klijanja konidija, infekcije i micelijskog rasta u širokom rasponu klimatskih uvjeta, predstavljaju ozbiljne probleme. Nažalost mogućnost suzbijanja ove opasne bolesti grožđa nije za sada potpuno riješen. Od kemijskih sredstava za suzbijanje sive plijesni koriste se tzv. botricidi na osnovi vinklozolina, iprodiona i prosimidona. U svijetu se proizvode uz dodatak plemenite plijesni vrhunska slatka botrizirana vina kao što su npr. Semillon i Sauvignon Blanc iz Sauternesa, Francuska

Botrytis cinerea; botricidi; plemenita plijesan; siva plijesan; vinova loza

nije evidentirano

engleski

THE ROLE OF Botrytis cinerea IN WINE PRODUCTION

nije evidentirano

Botrytis cinerea; botryticides; grapevine; grey rot; noble rot; viticulture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

13.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija