ULOGA PLIJESNI Botrytis cinerea U VINARSTVUU (CROSBI ID 374505)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rašić, Ana
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
ULOGA PLIJESNI Botrytis cinerea U VINARSTVUU
Botrytis cinerea je filamentozna gljivica koja ima dva suprotna učinka na vinovu lozu. Ako grožđe dobiva na kvaliteti razvija se plemenita plijesan, a ako grožđe trune dolazi do bolesti koja se naziva sivom plijesni. Siva plijesan je značajna bolest vinove loze diljem svijeta. Proces infekcije, od zdravog grožđa do pljesnivog grožđa, ovisi o vremenskim uvjetima okoline. Tijekom sazrijevanja grožđe gubi većinu svoje fizičke i kemijske zaštite te dolazi do kemijskih promjena u sastava grožđa zbog pojave plijesni. Brza stopa klijanja konidija, infekcije i micelijskog rasta u širokom rasponu klimatskih uvjeta, predstavljaju ozbiljne probleme. Nažalost mogućnost suzbijanja ove opasne bolesti grožđa nije za sada potpuno riješen. Od kemijskih sredstava za suzbijanje sive plijesni koriste se tzv. botricidi na osnovi vinklozolina, iprodiona i prosimidona. U svijetu se proizvode uz dodatak plemenite plijesni vrhunska slatka botrizirana vina kao što su npr. Semillon i Sauvignon Blanc iz Sauternesa, Francuska
Botrytis cinerea; botricidi; plemenita plijesan; siva plijesan; vinova loza
nije evidentirano
engleski
THE ROLE OF Botrytis cinerea IN WINE PRODUCTION
nije evidentirano
Botrytis cinerea; botryticides; grapevine; grey rot; noble rot; viticulture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
13.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb