Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

MIKROBNO KVARENJE I KONZERVIRANJE VINA (CROSBI ID 374509)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Čučković, Sanja MIKROBNO KVARENJE I KONZERVIRANJE VINA / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Čučković, Sanja

Zechner-Krpan, Vesna

hrvatski

MIKROBNO KVARENJE I KONZERVIRANJE VINA

Proizvodnja vina uključuje više faza u kojima se može pojaviti mikrobno kvarenje, promjena kvalitete i higijene vina koje mogu vino učiniti neprihvatljivim za upotrebu. Glavni mikroorganizmi kvarenja su vrste i sojevi kvasaca iz rodova Brettanomyces, Candida, Hanseniaspora, Pichia, Zygosaccharomyces itd., bakterija mliječne kiseline iz rodova Lactobacillus, Leuconostoc, Pediococcus, itd. i bakterija octene kiseline iz rodova Acetobacter i Gluconobacter. Mikroorganizmi kvarenja uzrokuju bolesti i mane vina kao što su nepoželjni okusi (gorčina, nota geranija, okus po esteru, fenolu, octu, maslacu, miris po miševima), i vizualne probleme poput zamućenja, lomova, viskoznosti, stvaranja taloga i opne. Mikroorganizmi kvarenja također mogu utjecati na zdravlje vina proizvodnjom biogenih amina i prekursora etil karbamata, koji se smatra kancerogenim. Razumno korištenje kemijskih konzervansa, kao što je sumporni dioksid (SO2), tijekom proizvodnje vina smanjuje rizik od mikrobnog kvarenja. No, sve više se podiže potrošačka svijest o štetnosti kemijskih konzervansa, a ovaj rad ukazuje i na mogućnost korištenja prirodnih konzervanasa u skladu sa zahtjevima potrošača za "čiste i zelene" proizvode.

Konzerviranje; kvarenje vina; mikroorganizmi odgovorni za kvarenje; prirodni konzervansi

nije evidentirano

engleski

MICROBIAL SPOILAGE AND PRESERVATION OF WINE

nije evidentirano

wine spoilage; spoilage microorganisms; preservation; natural preservatives

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

13.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija