Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANALIZE BIOGENIH AMINA I METALA U VINIMA TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING I GRAŠEVINA ILOČKOG VINOGORJA (CROSBI ID 374510)

Ocjenski rad | diplomski rad

Džajkić, Jelena ANALIZE BIOGENIH AMINA I METALA U VINIMA TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING I GRAŠEVINA ILOČKOG VINOGORJA / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Srečec, Siniša (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Džajkić, Jelena

Zechner-Krpan, Vesna

Srečec, Siniša

hrvatski

ANALIZE BIOGENIH AMINA I METALA U VINIMA TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING I GRAŠEVINA ILOČKOG VINOGORJA

Određivanje biogenih amina u vinima je važno zbog njihove potencijalne toksičnosti za ljude kao i mogućnosti njihove upotrebe kao markera za određivanje kvalitete vina. Praćenjem koncentracije metalnih iona smanjuje se mogućnost destabilizacije vina i narušavanje njegovih senzorskih svojstava. Stoga su u ovom radu, pored osnovnih kemijskih analiza, u laboratoriju određene i koncentracije biogenih amina i metala i to u vinima Traminac, Rajnski rizling i Graševina (godina proizvodnje 2008., 2009., 2010., 2011.) Iločkog vinogorja, podregije Podunavlje. Biogeni amini određeni su metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) s fluorescentnom detekcijom uz uporabu OPA reagensa kao derivatizirajućeg sredstva. Za određivanje metala korištena je metoda atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS). Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su količine jabučne kiseline, mliječne kiseline, octene kiseline, glicerola i etanola, a koncentracija etanola određena je i plinskom kromatografijom (GC). Laboratorijskim kemijskim analizama određena je količina slobodnog, vezanog i ukupnog sumpora, etanola, ukupnih i hlapivih kiselina te reducirajućih šećera. Sve korištene metode su pokazale zadovoljavajuće rezultate u količini sastojaka u vinu. Prema razlikama na osnovi provedenih statističkih analiza t-testa za vezane uzorke i t-testa za nevezane uzorke uz prethodni F-test, može se zaključiti da su variranja u količini biogenih amina između sorti u proizvodnim godinama 2008. - 2011. manja od variranja unutar sorti u istim proizvodnim godinama.

AAS; biogeni amini; HPLC; metali; vino

nije evidentirano

engleski

ANALYSES OF BIOGENIC AMINES AND METALS IN WINES TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING AND GRAŠEVINA OF THE ILOK VINEYARDS

nije evidentirano

AAS; biogenic amines; GC; HPLC; metals; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80

20.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija