ANALIZE BIOGENIH AMINA I METALA U VINIMA TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING I GRAŠEVINA ILOČKOG VINOGORJA (CROSBI ID 374510)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Džajkić, Jelena
Zechner-Krpan, Vesna
Srečec, Siniša
hrvatski
ANALIZE BIOGENIH AMINA I METALA U VINIMA TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING I GRAŠEVINA ILOČKOG VINOGORJA
Određivanje biogenih amina u vinima je važno zbog njihove potencijalne toksičnosti za ljude kao i mogućnosti njihove upotrebe kao markera za određivanje kvalitete vina. Praćenjem koncentracije metalnih iona smanjuje se mogućnost destabilizacije vina i narušavanje njegovih senzorskih svojstava. Stoga su u ovom radu, pored osnovnih kemijskih analiza, u laboratoriju određene i koncentracije biogenih amina i metala i to u vinima Traminac, Rajnski rizling i Graševina (godina proizvodnje 2008., 2009., 2010., 2011.) Iločkog vinogorja, podregije Podunavlje. Biogeni amini određeni su metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) s fluorescentnom detekcijom uz uporabu OPA reagensa kao derivatizirajućeg sredstva. Za određivanje metala korištena je metoda atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS). Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su količine jabučne kiseline, mliječne kiseline, octene kiseline, glicerola i etanola, a koncentracija etanola određena je i plinskom kromatografijom (GC). Laboratorijskim kemijskim analizama određena je količina slobodnog, vezanog i ukupnog sumpora, etanola, ukupnih i hlapivih kiselina te reducirajućih šećera. Sve korištene metode su pokazale zadovoljavajuće rezultate u količini sastojaka u vinu. Prema razlikama na osnovi provedenih statističkih analiza t-testa za vezane uzorke i t-testa za nevezane uzorke uz prethodni F-test, može se zaključiti da su variranja u količini biogenih amina između sorti u proizvodnim godinama 2008. - 2011. manja od variranja unutar sorti u istim proizvodnim godinama.
AAS; biogeni amini; HPLC; metali; vino
nije evidentirano
engleski
ANALYSES OF BIOGENIC AMINES AND METALS IN WINES TRAMINAC, RAJNSKI RIZLING AND GRAŠEVINA OF THE ILOK VINEYARDS
nije evidentirano
AAS; biogenic amines; GC; HPLC; metals; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
80
20.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb