Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sorte i područja uzgoja na parametre kvalitete, sastav antocijana i senzorska svojstva svježih sokova višnje i višnje maraske (CROSBI ID 374699)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lacković, Ivana Utjecaj sorte i područja uzgoja na parametre kvalitete, sastav antocijana i senzorska svojstva svježih sokova višnje i višnje maraske / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Lacković, Ivana

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Utjecaj sorte i područja uzgoja na parametre kvalitete, sastav antocijana i senzorska svojstva svježih sokova višnje i višnje maraske

Cilj ovog rada bio je odrediti parametre kvalitete (topljiva suha tvar, pH vrijednost i ukupna kiselost) i boje, udjele ukupnih fenola te ukupnih i pojedinačnih antocijana, antioksidacijsku aktivnost te senzorska svojstva svježih sokova višnje. Sokovi su proizvedeni u sokovniku, a za potrebe istraživanja upotrebljeno je 7 sorti/ekotipova višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to su: Brač, Maraska, 18, Osječka, Rexelle, Haimann i Kelleris. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da sokovi višnje sa zadarskog područja imaju veću topljivu suhu tvar, višu pH vrijednost i nižu ukupnu kiselost te tamniju boju. Također, udjel ukupnih antocijana određen metodom izbjeljivanja te pojedinačnih antocijana određen HPLC metodom kao i antioksidacijska aktivnost određena FRAP metodom viši su na zadarskom području. Među sortama, ističe se Maraska koja se razlikuje od ostalih značajno višim udjelima pojedinačnih i ukupnih antocijana, a time i antioksidacijskom aktivnošću. Analizom varijance utvrđen je signifikantno značajan utjecaj sorte i/ili područja uzgoja na sve navedene parametre, osim udjela ukupnih fenola i parametara boje.

višnja ; višnja maraska ; svježi sokovi ; antocijani ; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Effect of cultivar and geographical region on quality parameters, anthocyanin composition and sensory properties of fresh juices from sour cherry and marasca sour cherry

nije evidentirano

sour cherry ; marasca sour cherry ; fresh juices ; anthocyanins ; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74

27.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija