Utjecaj različitih postupaka u preradi grožđa na stabilnost vina Malvazije itarske (CROSBI ID 374782)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Grbac, Ivana
Petrović, Siniša
hrvatski
Utjecaj različitih postupaka u preradi grožđa na stabilnost vina Malvazije itarske
Cilj istraživanja je bio utvrditi koja je količina bistrila potrebna za stabilizaciju vina. Pokus se provodio na tri različita uzorka, tj. na tri uzorka proizvedena različitim tehnologijama, samotokom, prešanjem i maceracijom. Trebalo je utvrditi količinu bistrila potrebnu za stabilizaciju svakog od ovih uzorka.Na temelju provedenog istraživanja mogu zaključiti da je za stabilnost ovih vina bila potrebna velika količina bistrila, za neke uzorke i veća od standardne i onih koje se preporučuju. Mjerenjem NTU vrijednosti dobila sam rezultate koji ukazuju da minimalna količina bistrila za postizanje stabilnosti iznosi 180 g/hl pa sve do 200 g/hl. Određivanje proteinske stabilnosti pomoću turbidimetra se pokazalo puno preciznije. Vizualni test je pogodan za brzo i okvirno određivanje stabilnosti vina ali nije dovoljno precizan i pouzdan.
Malvazija istarska; stabilnost; proteini; bentonit
nije evidentirano
engleski
The effects of different processing techniques on the stability of Malvazija istarska wine
nije evidentirano
Malvazija istarska; stability; proteins; bentonite
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
26.05.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Rijeci
Poreč