Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE (CROSBI ID 374925)

Ocjenski rad | diplomski rad

Adanić, Andrea PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE / Frece, Jadranka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Adanić, Andrea

Frece, Jadranka

hrvatski

PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE

Konvencionalne mikrobiološke metode za detekciju patogena su dugotrajne. Postoje i mnoge brže metode, međutim konvencionalne mikrobiološke metode za ispitivanje zdravstvene sigurnosti hrane još uvijek ostaju službena korištena metoda. Svrha ovog rada bila je usporediti mikrobiološke, molekularne i biokemijske metode u određivanju patogenih mikroorganizama iz uzoraka kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Od ukupno 15 analiziranih uzoraka namirnica životinjskog podrijetla 73, 3 % uzoraka su bili pozitivni na Listeria vrste na PALCAM agaru, a u samo 13, 3 % uzoraka API- Listeria testom je potvrđena L. monocytogenes. Od 100 % uzoraka pozitivnih na stafilokoke na Baird-Parker agaru, API Staph testom u 26, 6 % uzoraka potvrđena je Staphylococcus aureus. Bakterija iz roda Salmonella sp. dokazana je API 20 E testom u 9 od 15 uzoraka (3 kravlja, 3 ovčje i 3 kozja).

namirnice životinjskog podrijetla; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode; API test

nije evidentirano

engleski

REVIEW OF MICROBIOLOGICAL, CHEMICAL AND MOLECULAR METHOD FOR DETERMINING THE FOOD SAFETY

nije evidentirano

foods of animal origin; pathogens microorganisms; conventional microbiological methods; API test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

24.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija