Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske (CROSBI ID 375654)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Boras, Josipa
Levaj, Branka
hrvatski
Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske
U ovom istraživanju pratio se utjecaj sorte, područja uzgoja i procesa proizvodnje na udio melatonina u soku višnje i višnje maraske. U prvom dijelu (proizvodnja soka na sokovniku) pratio se utjecaj sorte i područja uzgoja, a u drugom utjecaj procesa proizvodnje (mini-linija za proizvodnju soka prešanjem). Za određivanje melatonina iz sokova višnje i višnje maraske koristila se visokodjelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC). Udjel melatonina u ispitivanim uzorcima sokova različitih sorti višanja je određen u rasponu od 0, 1033 ng/g (sorta Kelleris, Osijek) do 3, 6056 ng/g (sorta Haimann, Zadar). Udjeli melatonina nisu se signifikantno razlikovali u ispitivanim uzorcima obzirom na različito uzgojno područje (Osijek i Zadar) te obzirom na sortu ili ekotip višnje. U uzorcima u kojima se pratio proces proizvodnje utvrđen je veći udjel melatonina u sokovima nakon pasterizacije. Statističkom obradom rezultata pokazalo se da je jedino pasterizacija, za razliku od vremena maceracije enzimom imala signifikantan utjecaj na udjel melatonina.
višnja; višnja maraska; melatonin; voćni sok; nutraceutik
nije evidentirano
engleski
Effect of cultivar, geographical region and processing on melatonin concentration in juices of sour cherry and sour cherry Marasca
nije evidentirano
sour cherry; sour cherry marasca; melatonin; fruit juice; nutraceutic
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
27.11.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb