Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske (CROSBI ID 375654)

Ocjenski rad | diplomski rad

Boras, Josipa Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Boras, Josipa

Levaj, Branka

hrvatski

Ispitivanje utjecaja sorte i područja uzgoja te procesa proizvodnje na udjel melatonina u sokovima višnje i višnje maraske

U ovom istraživanju pratio se utjecaj sorte, područja uzgoja i procesa proizvodnje na udio melatonina u soku višnje i višnje maraske. U prvom dijelu (proizvodnja soka na sokovniku) pratio se utjecaj sorte i područja uzgoja, a u drugom utjecaj procesa proizvodnje (mini-linija za proizvodnju soka prešanjem). Za određivanje melatonina iz sokova višnje i višnje maraske koristila se visokodjelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC). Udjel melatonina u ispitivanim uzorcima sokova različitih sorti višanja je određen u rasponu od 0, 1033 ng/g (sorta Kelleris, Osijek) do 3, 6056 ng/g (sorta Haimann, Zadar). Udjeli melatonina nisu se signifikantno razlikovali u ispitivanim uzorcima obzirom na različito uzgojno područje (Osijek i Zadar) te obzirom na sortu ili ekotip višnje. U uzorcima u kojima se pratio proces proizvodnje utvrđen je veći udjel melatonina u sokovima nakon pasterizacije. Statističkom obradom rezultata pokazalo se da je jedino pasterizacija, za razliku od vremena maceracije enzimom imala signifikantan utjecaj na udjel melatonina.

višnja; višnja maraska; melatonin; voćni sok; nutraceutik

nije evidentirano

engleski

Effect of cultivar, geographical region and processing on melatonin concentration in juices of sour cherry and sour cherry Marasca

nije evidentirano

sour cherry; sour cherry marasca; melatonin; fruit juice; nutraceutic

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

27.11.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija