The influence of types of chocolate on the polyphenolic composition of chocolate liqueur (CROSBI ID 377142)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bitunjac, Jelena
Komes, Draženka
engleski
The influence of types of chocolate on the polyphenolic composition of chocolate liqueur
Čokoladni likeri su jaka alkoholna pića, u posljednje vrijeme sve popularnija, osobito kod ženske populacije, ne samo zbog svoje atraktivne arome i okusa, nego i polifenolnog sastava, koji ima potencijalno pozitivno djelovanje na zdravlje. Cilj ovog rada je odrediti utjecaj dodatka različitih vrsta čokolade (30, 32, 50 i 72% kakaovih dijelova) na polifenolni sastav čokoladnih likera pripremljenih s 25%-tnim etanolom. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je polifenolni sastav (udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina) čokolada i pripremljenih čokoladnih likera. Najveći udio polifenola određen je u likeru od čokolade sa 72% kakaovih dijelova koji se potencijalno može uvrstiti u funkcionalne proizvode.
Chocolate; Liqueurs; Polyphenols
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
11.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb