Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja (CROSBI ID 377245)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Britvec, Nikolina Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Britvec, Nikolina

Komes, Draženka

hrvatski

Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja

Kakaovi proizvodi se ubrajaju među funkcionalne proizvode čija se pozitivna svojstva potvrđuju brojnim znanstvenim istraživanjima. Cilj ovog rada bio je odrediti udjel biološki aktivnih komponenata, antioksidacijski kapacitet te reološka svojstva čokoladnih likera nakon četvrtog mjeseca skladištenja. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina u čokoladnim likerima te njihov antioksidacijski kapacitet. Reometrom su određena reološka svojstva. Ispitivanja su provedena na 12 čokoladnih likera pripremljenih s 20, 25 i 30% alkohola u kombinaciji s četiri vrste čokolade (30, 32, 50 i 72% kakaovih dijelova). Najviši bioaktivni potencijal karakterizira čokoladne likere pripremljene s 25%-tnim alkoholom u kombinaciji s čokoladom sa 72% kakaovih dijelova.

antioksidacijski kapacitet; čokolada; flavan-3-oli; proantocijanidini; reologija; ukupni fenoli

nije evidentirano

engleski

Bioactive potential and rheological properties of chocolate liqueurs after months of storage

nije evidentirano

antioxidant capacity; chocolate; flavan-3-ols; proanthocyanidins; rheology; total phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

27.02.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija