Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja (CROSBI ID 377245)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Britvec, Nikolina
Komes, Draženka
hrvatski
Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja
Kakaovi proizvodi se ubrajaju među funkcionalne proizvode čija se pozitivna svojstva potvrđuju brojnim znanstvenim istraživanjima. Cilj ovog rada bio je odrediti udjel biološki aktivnih komponenata, antioksidacijski kapacitet te reološka svojstva čokoladnih likera nakon četvrtog mjeseca skladištenja. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina u čokoladnim likerima te njihov antioksidacijski kapacitet. Reometrom su određena reološka svojstva. Ispitivanja su provedena na 12 čokoladnih likera pripremljenih s 20, 25 i 30% alkohola u kombinaciji s četiri vrste čokolade (30, 32, 50 i 72% kakaovih dijelova). Najviši bioaktivni potencijal karakterizira čokoladne likere pripremljene s 25%-tnim alkoholom u kombinaciji s čokoladom sa 72% kakaovih dijelova.
antioksidacijski kapacitet; čokolada; flavan-3-oli; proantocijanidini; reologija; ukupni fenoli
nije evidentirano
engleski
Bioactive potential and rheological properties of chocolate liqueurs after months of storage
nije evidentirano
antioxidant capacity; chocolate; flavan-3-ols; proanthocyanidins; rheology; total phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
27.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb