Mogućnosti korištenja lignoceluloznih sirovina poljoprivrednog porijekla u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 377715)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Buljubašić, Mateja
Petravić Tominac, Vlatka
Oros, Damir
hrvatski
Mogućnosti korištenja lignoceluloznih sirovina poljoprivrednog porijekla u Republici Hrvatskoj
Pojam lignocelulozne sirovine odnosi se na ostatke iz drvne i prehrambene industrije te različite poljoprivredne ostatke. Ove sirovine sastoje se od celuloze, hemiceluloze i lignina, a u novije vrijeme sve se više radi na njihovoj primjeni za dobivanje različitih biotehnoloških proizvoda (npr. organskih kiselina, enzima, biogoriva, antibiotika, mikrobne biomase i biopesticida). Prije početka biotehnološkog procesa potrebno je razmotriti pojedine metode predobrade različitih vrsta lignoceluloznih sirovina radi razgradnje njihove složene strukture. Metode predobrade dijele se na fizikalne, fizikalno-kemijske te kemijske i biološke. Nakon predobrade može se provesti odgovarajuća detoksikacija da bi se spriječila inhibicija bioprocesa. Posebno su razmotrene mogućnosti korištenja lignoceluloznih sirovina poljoprivrednog porijekla u Republici Hrvatskoj. Obzirom na količine otpada nastalog u poljoprivrednoj proizvodnji, najdostupniji lignocelulozni materijali dobivaju se kao sekundarni proizvodi pri uzgoju kukuruza (kukuruzovina, kukuruzna komušina, kukuruzni oklasci), pšenice (pšenična slama) , ječma (slama ječma) i šećerne repe (rozeta šećerne repe). Također se provode istraživanja uvođenja tzv. energetskih trava koje bi mogle postati perspektivna lignocelulozna sirovina.
lignocelulozne sirovine; kukuruzovina; pšenična slama; biotehnološki proizvodi
nije evidentirano
engleski
Possibilities of using lignocellulosic materials of agricultural origin in Republic of Croatia
nije evidentirano
lignocellulosic materials; corn stover; wheat straw; biotechnological products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
13.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb