Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi (CROSBI ID 377719)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Krtalić, Marija
Petravić Tominac, Vlatka
Oros, Damir
hrvatski
Analiza osnovnih sastojaka vina sorata Pinot bijeli i Pinot sivi
Analizirano je ukupno pet vina, privatnih proizvođača, proizvedenih u volodersko-ivanićgradskom vinogorju, podregija Moslavina i kutjevačkom vinogorju, podregija Slavonija, i to tri vina sorte Pinot sivi te dva vina sorte Pinot bijeli. Plinskom kromatografijom (GC) određena je koncentracija etanola. Kemijskim analizama prema Pravilniku o vinu određene su koncentracije šećera, ukupnih i hlapljivih kiselina te slobodnog, vezanog i ukupnog SO2. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije glukoze, fruktoze, saharoze, glicerola, mliječne kiseline i jabučne kiseline. Rezultati ovih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu.
Pinot bijeli; Pinot sivi; kemijski sastav vina; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC); plinska kromatografija (GC)
nije evidentirano
engleski
Analyses of basic components in wines Pinot blanc and Pinot gris
nije evidentirano
Pinot blanc; Pinot gris; chemical composition of wine; high pressure liquid chromatography (HPLC); gas chromatography (GC)
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
24.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb