Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina (CROSBI ID 377720)

Ocjenski rad | diplomski rad

Belošević, Mateja Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina / Petravić Tominac, Vlatka (mentor); Oros, Damir (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Belošević, Mateja

Petravić Tominac, Vlatka

Oros, Damir

hrvatski

Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina

Škrlet je autohtona sorta podrijetlom iz vinogradarskih podregija Pokuplje i Moslavina. Osim imena Škrlet, ova se sorta naziva i Škrlet bijeli, Škrlet tusti, Škrtec, Ovnek žuti, Vinek žuti, Ovinek slatki, Osukač, Žutak, Kanigl Grüner i dr. Analizirano je pet vina sorte Škrlet, privatnih proizvođača, proizvedenih u volodersko-ivanićgradskom i petrinjskom vinogorju, podregija Moslavina. Kemijskim analizama su određene koncentracije ukupnog šećera, kiselina (ukupnih i hlapljivih) kao i ukupnog, vezanog i slobodnog SO2. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije etanola, glukoze, fruktoze, jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola, a i plinskom kromatografijom (GC) određena je koncentracija etanola. Od analiziranih uzoraka vina, ukupno četiri uzorka zadovoljavaju uvjete propisane Pravilnikom, dok jedan uzorak odstupa od navedenog Pravilnika glede koncentracije glicerola, ukupnih kiselina i šećera.

autohtona sorta; vino; Moslavina; škrlet; etanol; kemijski sastav vina; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC); plinska kromatografija (GC)

nije evidentirano

engleski

Analyses of basic components of Škrlet wine produced in Moslavina subregion

nije evidentirano

autochtonous cultivar; wine; Moslavina; škrlet; ethanol; chemical composition of wine; high pressure liquid chromatography (HPLC); gas chromatography (GC)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

24.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija