Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina (CROSBI ID 377720)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Belošević, Mateja
Petravić Tominac, Vlatka
Oros, Damir
hrvatski
Analiza uzoraka vina sorte Škrlet proizvedenih u vinskoj podregiji Moslavina
Škrlet je autohtona sorta podrijetlom iz vinogradarskih podregija Pokuplje i Moslavina. Osim imena Škrlet, ova se sorta naziva i Škrlet bijeli, Škrlet tusti, Škrtec, Ovnek žuti, Vinek žuti, Ovinek slatki, Osukač, Žutak, Kanigl Grüner i dr. Analizirano je pet vina sorte Škrlet, privatnih proizvođača, proizvedenih u volodersko-ivanićgradskom i petrinjskom vinogorju, podregija Moslavina. Kemijskim analizama su određene koncentracije ukupnog šećera, kiselina (ukupnih i hlapljivih) kao i ukupnog, vezanog i slobodnog SO2. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije etanola, glukoze, fruktoze, jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola, a i plinskom kromatografijom (GC) određena je koncentracija etanola. Od analiziranih uzoraka vina, ukupno četiri uzorka zadovoljavaju uvjete propisane Pravilnikom, dok jedan uzorak odstupa od navedenog Pravilnika glede koncentracije glicerola, ukupnih kiselina i šećera.
autohtona sorta; vino; Moslavina; škrlet; etanol; kemijski sastav vina; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC); plinska kromatografija (GC)
nije evidentirano
engleski
Analyses of basic components of Škrlet wine produced in Moslavina subregion
nije evidentirano
autochtonous cultivar; wine; Moslavina; škrlet; ethanol; chemical composition of wine; high pressure liquid chromatography (HPLC); gas chromatography (GC)
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
24.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb