Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (CROSBI ID 596221)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije // Knjiga sažetaka / Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko (ur.). Osijek, 2013. str. 200-201

Podaci o odgovornosti

Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije

Glavni cilj provedenog istraživanja zasnivao se na utjecaju ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE) [h]. Ultrazvučna obrada uzoraka kozjeg mlijeka provedena je primjenom ultrazvučnog procesora maksimalne nominalne snage od 100 W, konstantne frekvencije od 30 kHz pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta), sonde promjera (d = 7, 10, 14 mm) pri punom ciklusu. Vrijednosti ISE izračunate su na temelju izmjerenih vrijednosti apsorbancije (500 nm) i apsorbancije nakon 24 sata. Statistička analiza provedena je pomoću programskog paketa „Statistica 9“ i prikazana analizom osjetljivosti (ANOVA). Pripadajući β – koeficijenti u rasponu (4 - 5) pokazuju podjednaku razinu utjecaja amplitude, vremena i ciklusa na povećanje vrijednost ISE. Statistički značajne razlike izražene odgovarajućim koeficijentima β najviše ukazuju na promjene stabilnosti primjenom sondi različitog promjera. Najveći broj dobivenih emulzija nalazi se u intervalu od (0 – 2000 [h]). Kozje mlijeko karakteriziraju emulzije dobivene sondom promjera 14 mm gdje se vrijednosti veće stabilnost (1500 – 3500 [h]) postižu dužim vremenom obrade (10, 15 minuta). Sve dobivene emulzije pri svim procesnim parametrima kao i emulzije dobivene pri nižim vrijednostima amplitude (20 %) i vremena obrade (2 minute) smatraju se izrazito stabilnim i prihvatljivim što je i sa energetskog aspekta daleko povoljnije.

ultrazvuk; emulzije; kozje mlijeko

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound on stability of goat milk expressed over emulsion stability index

nije evidentirano

ultrasound; emulsion; goat milk

nije evidentirano

Podaci o prilogu

200-201.

2013.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-6894-50-5

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka

Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko

Osijek:

Podaci o skupu

XXIII Hrvastki skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

21.04.2013-24.04.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija