Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (CROSBI ID 596221)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
Glavni cilj provedenog istraživanja zasnivao se na utjecaju ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE) [h]. Ultrazvučna obrada uzoraka kozjeg mlijeka provedena je primjenom ultrazvučnog procesora maksimalne nominalne snage od 100 W, konstantne frekvencije od 30 kHz pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta), sonde promjera (d = 7, 10, 14 mm) pri punom ciklusu. Vrijednosti ISE izračunate su na temelju izmjerenih vrijednosti apsorbancije (500 nm) i apsorbancije nakon 24 sata. Statistička analiza provedena je pomoću programskog paketa „Statistica 9“ i prikazana analizom osjetljivosti (ANOVA). Pripadajući β – koeficijenti u rasponu (4 - 5) pokazuju podjednaku razinu utjecaja amplitude, vremena i ciklusa na povećanje vrijednost ISE. Statistički značajne razlike izražene odgovarajućim koeficijentima β najviše ukazuju na promjene stabilnosti primjenom sondi različitog promjera. Najveći broj dobivenih emulzija nalazi se u intervalu od (0 – 2000 [h]). Kozje mlijeko karakteriziraju emulzije dobivene sondom promjera 14 mm gdje se vrijednosti veće stabilnost (1500 – 3500 [h]) postižu dužim vremenom obrade (10, 15 minuta). Sve dobivene emulzije pri svim procesnim parametrima kao i emulzije dobivene pri nižim vrijednostima amplitude (20 %) i vremena obrade (2 minute) smatraju se izrazito stabilnim i prihvatljivim što je i sa energetskog aspekta daleko povoljnije.
ultrazvuk; emulzije; kozje mlijeko
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound on stability of goat milk expressed over emulsion stability index
nije evidentirano
ultrasound; emulsion; goat milk
nije evidentirano
Podaci o prilogu
200-201.
2013.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-6894-50-5
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka
Hadžiev Andrea ; Blažeković Zdenko
Osijek:
Podaci o skupu
XXIII Hrvastki skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
21.04.2013-24.04.2013
Osijek, Hrvatska