Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači (CROSBI ID 193928)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Markov, Ksenija ; Pleadin, Jelka ; Horvat, Marija ; Bevardi, Martina ; Sokolić Mihalak, Darja ; Delaš, Frane ; Frece, Jadranka
hrvatski
Mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti za zdravstvenu ispravnost i karakterizacija domaćih kobasica od mesa divljači
Cilj je rada bio odrediti mikrobiološke i mikotoksikološke opasnosti te fizikalno-kemijske parametre u domaćim kobasicama od mesa divljači, zečeva, jelena, srna, vepara i divljih svinja. U uzorcima kobasica od divljači (n=15) dokazane su bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus i kvasac Rhodotorula sp., dok bakterije iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes i sulfitoreducirajuće klostridije nisu dokazane. Dominantna mikroflora u uzorku kobasica bile su bakterije mliječne kiseline u broju od 3, 30 do 5, 00 log10cfu/g. Rezultati fizikalno-kemijskih parametara kobasica od mesa divljači, ukazali su na karakteristike trajnih kobasica kao najkvalitetnije skupine kobasičarskih proizvoda. Budući da divljač kao biološki indikator onečišćenosti staništa podliježe kontaminaciji toksičnim tvarima iz okoline i zbog mogućeg carry over efekta, u kobasicama od divljači analizirana je i prisutnost mikotoksina. Okratoksin A je dokazan u 86, 7% uzoraka, u rasponu od 1, 17 µg/kg u kobasici od mesa srne do 3, 07 µg/kg u kobasici od mesa divljih svinja, dok su aflatoksin B1 i citrinin određeni u po jednom uzorku. Istraživanje je ukazalo na potrebu sustavne kontrole zdravstvene ispravnosti i ove vrste mesnih proizvoda koji se po tradicionalnim recepturama proizvode na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj.
Mikrobiološka ispravnost ; Mikotoksini ; Fizikalno-kemijska svojstva ; Domaće kobasice ; Meso divljači
nije evidentirano
engleski
Microbiological and mycotoxicological safety risks and characterization of homemade sausages of game meat
nije evidentirano
Microbiological safety ; Mycotoxins ; Physico-chemical properties ; Homemade sausage ; Game meat
nije evidentirano