Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena umjetne neuronske mreže i matematičko modeliranje sušenja jabuka prethodno obrađenih ultrazvukom visokog intenziteta (CROSBI ID 194459)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Skupnjak, Ana ; Troha, Ferdinand Primjena umjetne neuronske mreže i matematičko modeliranje sušenja jabuka prethodno obrađenih ultrazvukom visokog intenziteta // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 1-2; 36-40

Podaci o odgovornosti

Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Skupnjak, Ana ; Troha, Ferdinand

hrvatski

Primjena umjetne neuronske mreže i matematičko modeliranje sušenja jabuka prethodno obrađenih ultrazvukom visokog intenziteta

Provedeno je istraživanje infracrvenog sušenja kriški jabuka prethodno obrađenih ultrazvukom visokog intenziteta. Sušenje se provodilo na tri različite temperature (50, 60 i 70 ºC) u infracrvenoj sušari. Kriške jabuka prethodno su bile obrađene ultrazvukom visokog intenziteta, uz primijenjene amplitude od 20, 40, 60, 80 i 100 % od maksimalne, uz deklariranu maksimalnu snagu ultrazvuka od 400 W. Na temelju dobivenih podataka modelirani su empirijski matematički modeli, kao i umjetna neuronska mreža. Rezultati dobiveni na temelju modela uspoređeni su sa eksperimentalnim podatcima, pri čemu su statistički obrađeni kako bi se preko srednje kvadratne pogrješke dobilo odstupanje modela od realnih uvjeta. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da ispitivani modeli (Pageov, logaritamski i Midillijev) zadovoljavaju kriterije isključivo kod uskog područja vrijednosti pojedine ulazne varijable. Za razliku od ispitanih modela umjetna neuronska mreža pokazala se izvrsnim alatom sa značajno boljim fitanjem eksperimentalno dobivenim podatcima (R2 = 0, 9980) u čitavom ispitivanom području, neovisno o korištenim parametrima.

umjetna neuronska mreža ; ultrazvuk visokog intenziteta ; sušenje

nije evidentirano

engleski

Artificial neural network and mathematical modeling ofdrying of apples treated with high intensity ultrasound

nije evidentirano

artificial neural network ; high intensity ultrasound ; drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

8 (1-2)

2013.

36-40

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija