Primjena umjetne neuronske mreže i matematičko modeliranje sušenja jabuka prethodno obrađenih ultrazvukom visokog intenziteta (CROSBI ID 194459)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Skupnjak, Ana ; Troha, Ferdinand
hrvatski
Primjena umjetne neuronske mreže i matematičko modeliranje sušenja jabuka prethodno obrađenih ultrazvukom visokog intenziteta
Provedeno je istraživanje infracrvenog sušenja kriški jabuka prethodno obrađenih ultrazvukom visokog intenziteta. Sušenje se provodilo na tri različite temperature (50, 60 i 70 ºC) u infracrvenoj sušari. Kriške jabuka prethodno su bile obrađene ultrazvukom visokog intenziteta, uz primijenjene amplitude od 20, 40, 60, 80 i 100 % od maksimalne, uz deklariranu maksimalnu snagu ultrazvuka od 400 W. Na temelju dobivenih podataka modelirani su empirijski matematički modeli, kao i umjetna neuronska mreža. Rezultati dobiveni na temelju modela uspoređeni su sa eksperimentalnim podatcima, pri čemu su statistički obrađeni kako bi se preko srednje kvadratne pogrješke dobilo odstupanje modela od realnih uvjeta. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da ispitivani modeli (Pageov, logaritamski i Midillijev) zadovoljavaju kriterije isključivo kod uskog područja vrijednosti pojedine ulazne varijable. Za razliku od ispitanih modela umjetna neuronska mreža pokazala se izvrsnim alatom sa značajno boljim fitanjem eksperimentalno dobivenim podatcima (R2 = 0, 9980) u čitavom ispitivanom području, neovisno o korištenim parametrima.
umjetna neuronska mreža ; ultrazvuk visokog intenziteta ; sušenje
nije evidentirano
engleski
Artificial neural network and mathematical modeling ofdrying of apples treated with high intensity ultrasound
nije evidentirano
artificial neural network ; high intensity ultrasound ; drying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
8 (1-2)
2013.
36-40
objavljeno
1847-3423
1847-7461