Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE MASENOG UDJELA PROLINA TE AKTIVNOSTI INVERTAZE I DIJASTAZE U RAZLIČITIM UZORCIMA MEDA (CROSBI ID 379125)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lucić, Lidija ODREĐIVANJE MASENOG UDJELA PROLINA TE AKTIVNOSTI INVERTAZE I DIJASTAZE U RAZLIČITIM UZORCIMA MEDA / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Lucić, Lidija

Vahčić, Nada

hrvatski

ODREĐIVANJE MASENOG UDJELA PROLINA TE AKTIVNOSTI INVERTAZE I DIJASTAZE U RAZLIČITIM UZORCIMA MEDA

Med je namirnica značajnih nutritivnih i ljekovitih svojstava, čija kvaliteta utječe na njegovu uporabu i važnost u prehrani. Kvaliteta se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih parametara meda. Ti parametri ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko podrijetlo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i vrijeme skladištenja. Cilj ovog rada bio je odrediti maseni udio prolina, aktivnost enzima invertaze i dijastaze u 39 uzoraka meda prikupljenih s područja Republike Hrvatske. Maseni udio prolina kretao se u rasponu od 98, 4 do 843, 6 mg/kg, aktivnost invertaze kretala se u rasponu od 2, 7 do 28, 4 IN, a aktivnost dijastaze između 4, 1 do 39, 0 DN. Od 39 uzorka u kojima je određen maseni udio prolina 4 uzorka ne zadovoljavaju kriterij Codex Alimentarius Commission, dok za aktivnost invertaze njih 2 ne zadovoljavaju kriterij Codex Alimentarius Commission-a. Aktivnost dijastaze određena u 8 uzoraka od ukupno 39 ne zadovoljava zahtjev Pravilnika.

med; prolin; dijastaza; invertaza

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF PROLINE MASS CONTENT, INVERTASE AND DIASTASE ACTIVITY IN DIFFERENT HONEY SAMPLES

nije evidentirano

honey; proline; diastase; invertase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

02.05.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija