Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA (CROSBI ID 379126)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tuđa, Lea ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Tuđa, Lea

Vahčić, Nada

hrvatski

ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA

Tijekom ovog istraživanja analizirano je 17 uzoraka meda medljikovca podrijetlom iz Istre. U uzorcima su određeni udio prolina, aktivnost invertaze, maseni udio reducirajućih šećera i maseni udio saharoze. Udio prolina u uzorcima kretao se od 81, 67 mg/kg do 261, 49 mg/kg uz koeficijent varijabilnosti 31, 06%. Kriterij Codex Alimentariusa (≥180 mg/kg prolina) nije bilo zadovoljilo 71% uzoraka. Invertazna aktivnost bila je od 7, 08 IN do 29, 06 IN uz koeficijent varijabilnosti 35, 03%. Kriterij Codex Alimentariusa (≥10 IN) nije bilo zadovoljilo 5, 89% uzoraka. Maseni udio reducirajućih šećera bio je od 58, 46% do 67, 21% uz koficijent varijabilnosti 3, 96%. Zahtjev Pravilnika i kriterij Codex Alimentariusa (≥45%) bili su zadovoljili svi uzorci. Maseni udio saharoze iznosio je od 0, 59% do 7, 27% uz koficijent varijabilnosti 57, 31%. Zahtjev Pravilnika i kriterij Codex Alimentariusa (≤5%) nije bilo zadovoljilo 24% uzoraka.

invertaza; med; prolin; reducirajući šečeri; saharoza

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF CHEMICAL CHARACTERISTICS OF HONEYDEW HONEY

nije evidentirano

honey; invertase; reducing sugar; prolin; sucrose

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

02.05.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija