ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 379127)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Buntak, Ivana
Vahčić, Nada
hrvatski
ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA
Na kvalitetu meda utječu botaničko i geografsko podrijetlo, okolišni uvjeti, podrijetlo pčela, način prerade, te uvjeti tijekom skladištenja. Pomoću navedenih parametara mogu se ustanoviti zrelost i svježina meda, duljina skladištenja, duljina termičke obrade, te je li med patvoren. U istraživanju provedenom na 28 uzoraka meda od bagrema određivani su neki od fizikalno-kemijskih parametara koji utječu na kvalitetu meda: količina prolina, aktivnost invertaze i udio 5-hidroksimetilfurfuraldehid (HMF-a). Količina prolina kretala se u rasponu od 22, 73 do 377, 48 mg/ kg, aktivnost invertaze od 0, 76 do 15, 82 IN i udio HMF-a od 0, 58 do 33, 79 mg/ kg. Količina prolina je u 19 od 28 uzoraka manja od količine utvrđene zahtjevima Codex Alimentarius-a što ukazuje kako je riječ o vrsti meda s prirodno niskim udjelom prolina. Pošto su aktivnosti invertaze i količine HMF-a u skladu sa zahtjevima Pravilnika i CAC-a, može se zaključiti kako je med dobre kakvoće, svježine i nije bio dugo skladišten.
med; prolin; invertaza; HMF
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF PROLINE CONTENT, INVERTASE ACTIVITY AND HMF CONTENT IN ACACIA HONEY
nije evidentirano
honey; proline; invertase; HMF
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
01.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb