Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali (CROSBI ID 379901)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marinković, Marko Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Marinković, Marko

Zechner-Krpan, Vesna

hrvatski

Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali

Cilj završnog rada bio je analizirati vino sorte Plavac mali, privatnog proizvođača, proizvedeno u Pelješkom vinogorju, podregija Srednja i južna Dalmacija. Kemijskim analizama određeni su osnovni parametri kakvoće vina: alkohol, šećer, slobodni, vezani i ukupni sumpor, ukupne i hlapljive kiseline, ukupni fenoli te pH-vrijednost vina. Koncentracija alkohola određena je kemijskom metodom, a koncentracija šećera RS-metodom. Od ostalih laboratorijskih metoda korištene su titracija s NaOH za određivanje slobodnog i vezanog sumpora te neutralizacija s NaOH za određivanje ukupnih kiselina. Udjel ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski, a pH-metrom je utvrđena pH-vrijednost vina. Dobiveni rezultati analiziranog vina sorte Plavac mali u skladu su s vrijednostima propisanim Pravilnikom o vinu.

Plavac mali; kemijska analiza; polifenoli

nije evidentirano

engleski

The basic quality parameters and polyphenolic composition of wine variety Plavac mali

nije evidentirano

Plavac mali; chemical analyses; polyphenolic composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

13.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija