Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali (CROSBI ID 379901)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marinković, Marko
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Osnovni parametri kakvoće i polifenolni sastav vina sorte Plavac mali
Cilj završnog rada bio je analizirati vino sorte Plavac mali, privatnog proizvođača, proizvedeno u Pelješkom vinogorju, podregija Srednja i južna Dalmacija. Kemijskim analizama određeni su osnovni parametri kakvoće vina: alkohol, šećer, slobodni, vezani i ukupni sumpor, ukupne i hlapljive kiseline, ukupni fenoli te pH-vrijednost vina. Koncentracija alkohola određena je kemijskom metodom, a koncentracija šećera RS-metodom. Od ostalih laboratorijskih metoda korištene su titracija s NaOH za određivanje slobodnog i vezanog sumpora te neutralizacija s NaOH za određivanje ukupnih kiselina. Udjel ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski, a pH-metrom je utvrđena pH-vrijednost vina. Dobiveni rezultati analiziranog vina sorte Plavac mali u skladu su s vrijednostima propisanim Pravilnikom o vinu.
Plavac mali; kemijska analiza; polifenoli
nije evidentirano
engleski
The basic quality parameters and polyphenolic composition of wine variety Plavac mali
nije evidentirano
Plavac mali; chemical analyses; polyphenolic composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
13.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb