Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka (CROSBI ID 379941)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lakoš, Dijana
Brnčić, Mladen
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka
Cilj ovog rada je bio istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka, kao i na stupanj homogenizacije, te usporediti stupanj homogenizacije mlijeka homogeniziranog ovim dvjema metodama s onim konvencionalno homogeniziranog mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka amplitude 60 i 100 %, duljine tretiranja od 2, 6 i 15 minuta, pri sondama od 7, 10 i 14 mm. Također je praćen utjecaj visokog hidrostatskog tlaka od 200, 400 i 600 MPa u trajanju tretiranja 3, 6 i 9 min. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 10“. Mikroskopske slike masnih globula obrađene su „Image J“ programskim paketom i promjer masnih globula prikazana je Log–N distribucijom. Ultrazvuk pokazuje značajni utjecaj na raspodjelu veličine masnih globula, dok visoki hidrostatski tlak ne pokazuje statistički značajan utjecaj. Mlijeko homogenizirano ultrazvukom ima veći stupanj homogenizacije nego mlijeka homogenizirana konvencionalnom metodom ili visokim hidrostatskim tlakom.
ultrazvuk; visoki hidrostatski tlak; kravlje mlijeko; masne globule
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound and high hidrostatic pressure on size distribution of fat globules of cow milk
nije evidentirano
ultrasound; high hydrostatic pressure; cow milk; fat globules
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
25.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb