Modeli reakcija za vrijeme ekstruzije pšeničnog škroba (CROSBI ID 91829)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Brnčić, Mladen ; Mrkić, Vlatka ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko
hrvatski
Modeli reakcija za vrijeme ekstruzije pšeničnog škroba
Ovaj rad osvrt je na radove koji su se bavili mehanizmima i kinetikom razgradnje škroba i proteina pšeničnog brašna tijekom ekstruzije. Do razgradnje dolazi zbog fizikalno - kemijskih promjena u sirovini izazvanih toplinskom i mehaničkom energijom u ekstruderu. Ove promjene odražavaju se na svojstva ekstrudiranog proizvoda, dok je poznavanje njihove kinetike važno za optimalno vođenje procesa.
Ekstruzija; Dvopužni ekstruderi; Pšenično brašno; Škrob; Proteini; Razgradnja; Kinetika
nije evidentirano
engleski
Reaction models during wheat starch extrusion
nije evidentirano
extrusion; twin-screw extruders; wheat flour; starch; proteins; degradation; kinetics
nije evidentirano