Effect of high intensity ultrasound on the phisical properties of corn, wheat and rice starch (CROSBI ID 381140)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hrstić, Ana
Ćurić, Duška
Ćurić, Duška
engleski
Effect of high intensity ultrasound on the phisical properties of corn, wheat and rice starch
Sve veća osviještenost potrošača o kvaliteti hrane dovela je do razvoja i primjene novih netermalnih tehnologija u procesiranju hrane pa tako dolazi i do sve veće upotrebe i razvoja tehnologije ultrazvuka. U ovom radu je ispitan učinak tretiranja kukuruznih, pšeničnih i rižinih škrobnih pasta ultrazvukom visokog intenziteta, snage 400 W, frekvencije 24KHz, pri 20%, 60% i 100% amplitude, u vremenu od jedne i dvije minute. Utjecaj ultrazvuka na svojstva škrobne paste utvrđen je određivanjem sposobnosti bubrenja granula škroba, prividne viskoznosti, otpornosti na zamrzavanje, tvrdoće škrobnih gelova i snimanjem mikrofotografija tretiranih uzoraka. Rezultati su pokazali da ultrazvuk visokog intenziteta različito utječe na svojstva škrobnih pasti različitog botaničkog podrijetla (kukuruz, pšenica, riža) te poboljšava sposobnosti bubrenja škrobnih granula i kod nekih vrsta može biti koristan pri poboljšavanju otpornosti na zamrzavanje.
ultrasound; starch paste; swelling; texure; viscosity
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
27.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb