Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Effect of high intensity ultrasound on the phisical properties of corn, wheat and rice starch (CROSBI ID 381140)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hrstić, Ana Effect of high intensity ultrasound on the phisical properties of corn, wheat and rice starch / Ćurić, Duška (mentor); Ćurić, Duška (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Hrstić, Ana

Ćurić, Duška

Ćurić, Duška

engleski

Effect of high intensity ultrasound on the phisical properties of corn, wheat and rice starch

Sve veća osviještenost potrošača o kvaliteti hrane dovela je do razvoja i primjene novih netermalnih tehnologija u procesiranju hrane pa tako dolazi i do sve veće upotrebe i razvoja tehnologije ultrazvuka. U ovom radu je ispitan učinak tretiranja kukuruznih, pšeničnih i rižinih škrobnih pasta ultrazvukom visokog intenziteta, snage 400 W, frekvencije 24KHz, pri 20%, 60% i 100% amplitude, u vremenu od jedne i dvije minute. Utjecaj ultrazvuka na svojstva škrobne paste utvrđen je određivanjem sposobnosti bubrenja granula škroba, prividne viskoznosti, otpornosti na zamrzavanje, tvrdoće škrobnih gelova i snimanjem mikrofotografija tretiranih uzoraka. Rezultati su pokazali da ultrazvuk visokog intenziteta različito utječe na svojstva škrobnih pasti različitog botaničkog podrijetla (kukuruz, pšenica, riža) te poboljšava sposobnosti bubrenja škrobnih granula i kod nekih vrsta može biti koristan pri poboljšavanju otpornosti na zamrzavanje.

ultrasound; starch paste; swelling; texure; viscosity

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

27.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija