Application of ultrasound of high intensity for β - glucan extraction (CROSBI ID 381160)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Iličić, Luka
Ćurić, Duška
Ćurić, Duška
engleski
Application of ultrasound of high intensity for β - glucan extraction
U ovom radu je opisana i uspoređena uspješnost ekstrakcije β – glukana iz ječmenih i zobenih posija konvencionalne metode mehaničkom ekstrakcijom i ekstrakcijom pomoću ultrazvuka. Tijekom ekstrakcije ultrazvukom visokog intenziteta mijenjani su parametri ekstrakcije (vrijeme, temperatura, amplituda) kako bi se utvrdilo kako ti parametri utječu na uspješnost ekstrakcije. Dobiveni rezultati su pokazali da na uspješnost ekstrakcije β – glukana iz zobenih posija imaju značajan utjecaj temperatura, dok kod ekstrakcije β – glukana iz ječmenih posija značajan utjecaj imaju temperatura ekstrakcije na kvadrat i amplituda ekstrakcije korištenog ultrazvuka na kvadrat. Iz ovih rezultata izvedene su jednadžbe ovisnosti količine ekstrahiranog β – glukana o zadanim parametrima. Istraživanje je rezultiralo matematičkim modelom koji opisuje utjecaj uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na uspješnost ekstrakcije β – glukana. Rezultati su pokazali da i kod ječmenih i zobenih posija uspješnost ekstrakcije se povećava promjenom odgovarajućih uvjeta ultrazvučnog tretmana u odnosu na konvencionalnu ekstrakciju. To se posebno odnosi na ječmene posije.
β - glucan; barley oat; oat bran; ultrasound; exstraction
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
23.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb