Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Application of ultrasound of high intensity for β - glucan extraction (CROSBI ID 381160)

Ocjenski rad | diplomski rad

Iličić, Luka Application of ultrasound of high intensity for β - glucan extraction / Ćurić, Duška (mentor); Ćurić, Duška (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Iličić, Luka

Ćurić, Duška

Ćurić, Duška

engleski

Application of ultrasound of high intensity for β - glucan extraction

U ovom radu je opisana i uspoređena uspješnost ekstrakcije β – glukana iz ječmenih i zobenih posija konvencionalne metode mehaničkom ekstrakcijom i ekstrakcijom pomoću ultrazvuka. Tijekom ekstrakcije ultrazvukom visokog intenziteta mijenjani su parametri ekstrakcije (vrijeme, temperatura, amplituda) kako bi se utvrdilo kako ti parametri utječu na uspješnost ekstrakcije. Dobiveni rezultati su pokazali da na uspješnost ekstrakcije β – glukana iz zobenih posija imaju značajan utjecaj temperatura, dok kod ekstrakcije β – glukana iz ječmenih posija značajan utjecaj imaju temperatura ekstrakcije na kvadrat i amplituda ekstrakcije korištenog ultrazvuka na kvadrat. Iz ovih rezultata izvedene su jednadžbe ovisnosti količine ekstrahiranog β – glukana o zadanim parametrima. Istraživanje je rezultiralo matematičkim modelom koji opisuje utjecaj uvjeta ultrazvučne ekstrakcije na uspješnost ekstrakcije β – glukana. Rezultati su pokazali da i kod ječmenih i zobenih posija uspješnost ekstrakcije se povećava promjenom odgovarajućih uvjeta ultrazvučnog tretmana u odnosu na konvencionalnu ekstrakciju. To se posebno odnosi na ječmene posije.

β - glucan; barley oat; oat bran; ultrasound; exstraction

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

23.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija