Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije (CROSBI ID 479956)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Petravić, Vlatka Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije // 1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem. Zagreb, 1996. str. P2-5-x

Podaci o odgovornosti

Grba, Slobodan ; Stehlik-Tomas, Vesna ; Petravić, Vlatka

hrvatski

Ugradnja iona bakra u stanice kvasca i njihov utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije

U radu su istraženi postupci za ugradnju iona bakra u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae i utjecaj dodatka CuSO4 u melasnu podlogu (5% saharoze) na kinetiku rasta kvaščevih stanica i kinetiku proizvodnje alkohola. Alkoholna fermentacija provedena je u šaržnom postupku bez pritoka supstrata u semiaerobnim i statičkim uvjetima. Pri optimalnim uvjetima okoline (30 C, pH 4,5) utvrđeno je da dodatak od 0.075-0.1 g/L bakar(II)sulfata u melasnu podlogu pospješuje rast kvasca S. cerevisiae i proizvodnju etanola u semiaerobnim uvjetima. S druge strane, dodatak bakar(II)sulfata u melasnu podlogu od 0.225-0.250 g/L također ubrzava rast kvaščevih stanica i u statičkim uvjetima, dok je brzina proizvodnje etanola optimalna pri koncentracijama od 0.125-0.150 g/L bakar(II)sulfata u melasnoj podlozi. Također je utvrđeno da uvjeti alkoholne fermentacije imaju značajan utjecaj utjecaj na nakupljanje iona bakra u kvaščeve stanice. Naime, u šaržnom postupku bez pritoka supstrata u statičkim uvjetima ugradilo se najviše iona bakra u kvaščeve stanice (1.2 mg/g.s.tv.),dok se za isto vrijeme (12 sati fermentacije) u kvaščeve stanice u semiaerobnim uvjetima ugradilo 0.9 mg/g s.tv. kvasca, ako je u melasnu podlogu dodano 0.075 g/L bakar(II)sulfata.

Bakar; Saccharomyces cerevisie; biomasa; mikroelementi

nije evidentirano

engleski

Copper Uptake by Yeast Cells and Its Impact on Kinetic of Alcohol Fermentation

nije evidentirano

copper; Saccharomyces cerevisie; biomass; microelements

nije evidentirano

Podaci o prilogu

P2-5-x.

1996.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem

poster

23.04.1996-26.04.1996

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano