In vitro određivanje biološkog potencijala voćnih vina (CROSBI ID 381550)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Širanović, Dorotea
Gaurina Srček, Višnja
Radošević, Kristina
hrvatski
In vitro određivanje biološkog potencijala voćnih vina
Brojne epidemiološke studije upućuju na povezanost konzumiranja voćnih plodova i bobica sa smanjenjem rizika od pojave različitih vrsta raka kod čovjeka. Znanstvene studije upućuju na to da biološki aktivne komponente prisutne u voćnim plodovima, bobicama te njihovim prerađevinama poput voćnih vina, doprinose zdravlju ljudi. Stoga je cilj ovog rad bio ispitati biološki učinak sedam različitih voćnih vina, koja se razlikuju po sadržaju ukupnih fenola i antocijana. Biološka aktivnost pripremljenih uzoraka voćnih vina testirana je in vitro na tri humane tumorske stanične linije (MCF-7, HeLa, Caco-2). Vino crnog ribizla koje ujedno ima najveći udioukupnih fenola i antocijana, pokazalo je najjači citotoksični učinak na proliferaciju tumorskih stanica pri ispitanoj koncentraciji od 10% (v/v). Istovremeno, voćna vina od jagode i jabuke, koja su imala najniži udio ukupnih fenola i antocijana, pokazala su najmanji citotoksični učinak na ispitanim stanicama. Iako se biološka aktivnost ekstrakata voćnih vina razlikuju ovisno korištenoj staničnoj liniji, svi ispitani uzorci su pokazali citotoksičan učinak na proliferaciju tumorskih stanica, a najmanje osjetljivom se pokazala Caco-2 stanična linija.
voćna vina; fenoli; antioksidacijski kapacitet; antitumorska aktivnost
nije evidentirano
engleski
In vitro determination of the biological potential of fruit wines
nije evidentirano
fruit wines; glucosinolates; phenolic compound; antioxidative capacity; antitumor activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
23.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb