Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

In vitro određivanje biološkog potencijala voćnih vina (CROSBI ID 381550)

Ocjenski rad | diplomski rad

Širanović, Dorotea In vitro određivanje biološkog potencijala voćnih vina / Gaurina Srček, Višnja (mentor); Radošević, Kristina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Širanović, Dorotea

Gaurina Srček, Višnja

Radošević, Kristina

hrvatski

In vitro određivanje biološkog potencijala voćnih vina

Brojne epidemiološke studije upućuju na povezanost konzumiranja voćnih plodova i bobica sa smanjenjem rizika od pojave različitih vrsta raka kod čovjeka. Znanstvene studije upućuju na to da biološki aktivne komponente prisutne u voćnim plodovima, bobicama te njihovim prerađevinama poput voćnih vina, doprinose zdravlju ljudi. Stoga je cilj ovog rad bio ispitati biološki učinak sedam različitih voćnih vina, koja se razlikuju po sadržaju ukupnih fenola i antocijana. Biološka aktivnost pripremljenih uzoraka voćnih vina testirana je in vitro na tri humane tumorske stanične linije (MCF-7, HeLa, Caco-2). Vino crnog ribizla koje ujedno ima najveći udioukupnih fenola i antocijana, pokazalo je najjači citotoksični učinak na proliferaciju tumorskih stanica pri ispitanoj koncentraciji od 10% (v/v). Istovremeno, voćna vina od jagode i jabuke, koja su imala najniži udio ukupnih fenola i antocijana, pokazala su najmanji citotoksični učinak na ispitanim stanicama. Iako se biološka aktivnost ekstrakata voćnih vina razlikuju ovisno korištenoj staničnoj liniji, svi ispitani uzorci su pokazali citotoksičan učinak na proliferaciju tumorskih stanica, a najmanje osjetljivom se pokazala Caco-2 stanična linija.

voćna vina; fenoli; antioksidacijski kapacitet; antitumorska aktivnost

nije evidentirano

engleski

In vitro determination of the biological potential of fruit wines

nije evidentirano

fruit wines; glucosinolates; phenolic compound; antioxidative capacity; antitumor activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

23.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija